"Een bijzondere Koninginnedag"

Precies dertig jaar geleden werd de Koningin ingehuldigd. Maar het is ook een jaar geleden dat het drama in Apeldoorn plaatsvond. Minister-president Balkenende noemt 30 april 2010 daarom een bijzondere Koninginnedag.

Minister-president Balkenende hield op de televisie een toespraak. Koninginnedag 2010 is volgens hem om twee redenen een bijzondere Koninginnedag.

Op 30 april 2010 is koningin Beatrix precies dertig jaar Koningin. "Met volle inzet, zeer betrokken en onvermoeibaar", zei Balkenende. "Ik weet zeker dat ik namens heel Nederland spreek als ik zeg: Majesteit, heel hartelijk dank en onze hartelijke gelukwensen met dit jubileum."

Tegelijkertijd is het ook een jaar geleden dat "ons land werd opgeschrikt door een onbegrijpelijke daad van een eenling", aldus de minister-president.

Gisteren onthulde koningin Beatrix een herinneringsmonument voor de slachtoffers van het drama in Apeldoorn. "Vandaag vieren zij Koninginnedag in Wemeldinge en Middelburg. Zo dicht liggen momenten van stilte en vreugde soms bij elkaar", zei Balkenende.

"Zeeland maakt zich op voor een feestelijke dag, net als de rest van Nederland. En zo hoort het ook. Want Koninginnedag is een van de mooiste tradities die we in Nederland kennen."