NOS, Met het oog op morgen, Radio 1

Viceminister-president Rouvoet gaat na de ministerraad in op de crisis in Griekenland en op de mogelijkheden van Twitter. 

VULLINGS:
Inmiddels is wel duidelijk dat er geld van Nederland naar Griekenland gaat. Dat is echt onvermijdelijk geworden.

ROUVOET:
Als u bedoelt dat ook Nederland een aandeel zal leveren als er leningen door Europese landen aan Griekenland worden verstrekt dan is dat eerder al door de minister van Financiën bekend gemaakt. Maar hoeveel dat is dat weten we nog niet.

VULLINGS:
Maar dat gaat om miljarden?

ROUVOET:
Het gaat in ieder geval om forse bedragen. Het gaat niet om een paar centen, als het gebeurt. Maar dat is ook van belang, want als we met elkaar de financiële stabiliteit in de landen van de eurozone zoveel mogelijk willen borgen, dan is het verstandig om met elkaar onder heel harde afspraken Griekenland ertoe in staat te stellen om die hervormingen door te voeren die nodig zijn, dan een land dat zo vastzit aan zijn economie en financiële sector aan de andere landen in Europa aan zijn lot over te laten.

VULLINGS:
Veel economen vinden eigenlijk dat de overige EU-lidstaten getreuzeld hebben. Er moet nu echt heel snel geld komen, anders wordt het misschien een sneeuwbal die niet meer te stoppen is.

ROUVOET:
Het omgekeerde is ook waar. Je kunt ook te snel zijn met het beschikbaar stellen van gelden en niet goed zicht hebben op de voorwaarden waaronder je dat doet. Het is van het grootste belang - er wordt nu heel driftig op dit moment in Athene onderhandeld tussen IMF en de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank met de Griekse regering. Daar moet dan een meerjarenprogramma uitkomen, want we willen ook graag weten van wat zijn de condities, wat gaat Griekenland doen om te voorkomen dat het verder afglijdt en om te verzekeren dat ze kunnen voldoen aan wat we van ze vragen, namelijk een zodanige hervorming en sanering van overheidsfinanciën dat ze weer in de buurt komen van acceptabele percentages en bedragen.

VULLINGS:
Toch is er wel een opmerkelijk snelheidsverschil als ik het vergelijk met de banken. Die stonden toen op omvallen, net als Griekenland nu. Toen was de overheid er echt als de kippen bij om geld in die banken te stoppen of zelfs banken over ten nemen, en nu lijkt er eigenlijk getreuzeld te worden.

ROUVOET:
Nee, van treuzelen is geen sprake. Als je dit doet - vergis je niet, kijk even goed wat hier gebeurt - je spreekt over een soeverein land dat over zijn eigen hervormingspakket gaat. Als een land in een zodanige situatie terechtkomt dat ze een beroep moeten doen op andere landen en vanuit onzerzijds is gezegd: daar willen we ook als Europese landen een aandeel van nemen, maar wel met betrokkenheid van IMF en onder zware condities. Daar moet je ook heel zorgvuldig naar kijken. Dat is ook in het belang van het land zelf. In dit geval Griekenland, maar ook in het belang van Nederland. Bij de banken, dan zijn het banken waar je zelf over gaat, waar je kunt zeggen van: we stellen gewoon eenzijdig de voorwaarden vast. Dit zijn de voorwaarden, dan kunt u overheidssteun krijgen. Of in een geval, maar daar is ook fors over onderhandeld, we nemen een bank zelfs over.

VULLINGS:
Toch heb ik het gevoel dat doordat de banken zoveel geld hebben gekregen zie je vermoeidheid bij veel mensen van moet er nu alweer belastinggeld naar financiële prutsers worden overgemaakt. En dat gevoel zit misschien ook een beetje bij politici. Dat ze geen zin meer hebben om dat geld zomaar over de balk te smijten.

ROUVOET:
Ik begrijp dat sentiment wel. Dat men zegt van ja maar als een ander land de boel uit de hand laat lopen moeten wij er dan voor dokken, zeg maar. Maar daarom is het juist zo belangrijk om te benadrukken: het gaat om leningen die wij verstrekken, onder harde condities ook nog.

VULLINGS:
Maar geloven mensen erin dat dat geld terugkomt? We zien het aan IJsland.

ROUVOET:
Jawel, maar laat ik ook aangeven het alternatief. Er is eigenlijk geen alternatief. We moeten ons goed realiseren in die zin dat als we zouden zeggen: we doen er niet aan mee als Nederland of de Europese landen gaan geen leningen verstrekken aan Griekenland en we laten het land aan zichzelf over, aan zijn eigen lot over, dat is geen reëel alternatief en de gevolgen daarvan, van die keuze voor Nederland, voor onze financiele sector en voor de stabiliteit van de hele euro en dus de hele eurozone en dus ook Nederland zullen vele malen groter zijn.

VULLINGS:
Want dat is het verwarrende, althans voor mij. Gisteren mooie cijfers van Shell, hoge winst. Philips geloof ik met meer winst, vandaag kwam nog op het ANP dat het vertrouwen in de economie in de eurozone is toegenomen. Aan de andere kant hoor je dat er landen bijna failliet gaan. Wat betekent dit nu voor de reële economie zoals het heet, de economie hier op straat?

ROUVOET:
De inspanning is er juist op gericht om te voorkomen dat het rechtstreeks raakt aan de reële economie. We hebben natuurlijk de financiele crisis gehad en we hebben gezien dat dat in eerste instantie meer aan de virtuele economie raakte, als ik het zo mag zeggen. De hypotheekverstrekking, de kredietverstrekking, maar van lieverlee natuurlijk ook aan de reële economie, aan de werkloosheid.

VULLINGS:
Gaat dat nu weer gebeuren of is dit iets zonder gevaar?

ROUVOET:
U zult van mij willen aannemen dat de inspanningen die we nu leveren zijn er juist op gericht om te voorkomen dat we straks weer effect krijgen als het in Griekenland fout gaat, en wij doen niets en we staan langs de zijkant te kijken en het raakt aan de stabiliteit van de eurozone, het raakt aan de financiele markten, dan raakt het dus ook aan de daaraan verknoopt economie en dus ook de Nederlandse economie. En de bedoeling is nu juist om dat te voorkomen. A in Griekenland om de situatie te verbeteren, om te voorkomen dat ook wij de effecten krijgen en raken aan de economieën van daarmee verbonden landen als Nederland.

VULLINGS:
Maar op het punt waar we nu staan brengt het nog geen schade aan onze economie?

ROUVOET:
Voor zover ik kan overzien niet. Het is natuurlijk wel echt een probleem wat nu raakt aan de Grieken, maar waar we wel heel alert zijn op de wijdere effecten als we niets zouden doen, en daar gaan de onderhandelingen nu over. Die zijn ook niet voor niets meerjarig. Het is niet zo dat als we er nu maar even geld inpompen via leningen dat we dan van het probleem af zijn. Griekenland zal heel hard moeten werken. Dat is geen pretje wat daar ook staat te gebeuren. Maar het is wel nodig om de steun ook van andere landen te kunnen krijgen, en over de condities voor meerdere jaren, zo’n programma, wordt nu gesproken. Daar kunnen we nu niet op vooruitlopen, maar dat zal na ommekomst van het overleg, dan zullen de regeringleiders er met elkaar over spreken, mogelijk ergens over een week of wat. En dan zal het natuurlijk ook in het Nederlandse parlement worden besproken.

VULLINGS:
Even heel iets anders: twitter. U zit er sinds een paar weken op. U gaat helemaal los. U heeft een soort nieuwe hobby gevonden lijkt het wel?

ROUVOET:
Nieuwe hobby, het is wel… ik merk wel dat het heel leuk is om dat te doen, om mensen een beetje bij te houden zonder nu uit de school te klappen over allerlei dingen waarmee je bezig bent, wat je normaal ook niet zomaar zou vertellen, want het is wel publieke informatie. Maar ik merk, ik vind het erg leuk om te merken dat mensen heel erg betrokken zijn, degenen die je volgen, bij wat je nu zo’n beetje doet als minister. Deels is dat gewoon het werk zelf. Soms is het ook wat meer in privé-dingen.

VULLINGS:
Campagne speelt uiteraard ook een rol.

ROUVOET:
Dingen van de campagne, die er steeds meer doorheen komen omdat ik natuurlijk ook als lijsttrekker op pad ga, steeds meer. Dat is ook een ideale manier om mensen te betrekken bij het werk van politici. En ik vind het zelf, ik had het niet verwacht, maar ik vind het erg leuk om te doen, en dat ook een beetje bij te houden ja.

VULLINGS:
Ik dacht zelfs dat u twitterde op zondag. Van mij mag het, maar het verbaasde me wel.

ROUVOET:
Ja, er waren nog een of twee mensen die daar kennelijke vooroordelen hebben wat wel en niet zou mogen, maar dat is niet de manier waarop ik werk. Het is wel wat ik wel of niet op zondag wil doen. Er zijn heleboel dingen die ik niet op zondag wil doen.

VULLINGS:
Maar twitteren wel?

ROUVOET:
Maar een twitter op zijn tijd. Ik merk wel dat ik veel veel rustiger ben met dat soort communicatiemiddelen op zondagen, want ik vind het ook wel heerlijk om even niet voortdurend met die blackberry te zitten.

VULLINGS:
Ik weet niet of het uzelf was of uw politiek assistent. Ik las geloof ik gister op twitter dat u met de hele ChristenUnie-fractie op kledingadvies was geweest. Wat kwam eruit?

ROUVOET:
Nee, we hadden gisteren een trainingsdag en ik heb dat deel niet meegemaakt. Ik had zoveel verplichtingen op die dag. Ik heb ook televisieopnamen gemaakt en allerlei interviews gedaan. En ik weet inmiddels heel redelijk hoe ik me graag wil kleden en waar ik me goed in voel. Het is op zichzelf wel goed om met de top 12 van de ChristenUnie-lijst… hebben we dat gisteren de hele dag hier in Den Haag gedaan. Allerlei dingen met elkaar door te spreken, ook over performance, over presentatie. Maar uiteindelijk gaat het bij ons altijd nog het meest over de inhoud.

VULLINGS:
Ja, dat moet u wel zeggen. De inhoud is zo belangrijk.

ROUVOET:
U herkent dat, he?

VULLINGS:
Ja, maar de vorm is ook belangrijk hoor.

ROUVOET:
Ja, daarom hebben we daar ook aandacht aan besteed, maar het gaat uiteindelijk om de inhoud en de boodschap van de christelijke politiek, wat mij betreft.

VULLINGS:
Goed, een prettige Koninginnedag en nog veel twitterplezier.

ROUVOET:
Dank je wel. Beide hetzelfde gewenst.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd)