Koenders: komst Obama naar Kopenhagen zeer positief

"De aanwezigheid van president Obama en de Chinese premier Wen Jiabao bij de klimaattop in Kopenhagen geeft aan dat deze vergadering zeer belangrijk is. Van een juridisch bindend akkoord zal geen sprake zijn. Maar een akkoord met bindende politieke afspraken lijkt door de komst van deze wereldleiders zeer dichtbij." Dat zei minister Koenders vandaag tijdens de internationale conferentie over klimaatadaptatie in Den Haag.

"Het onderhandelingsbod Obama is positief, al is de 17% reductie in 2020 (ten opzichte van 2005) niet voldoende om de 2 graden doelstelling te behalen. Zijn lange termijn doelstelling van 30% emissiereductie in 2025 (ten opzichte van 2005) is echter wel verstrekkend en stemt hoopvol", aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Hoeveel geld de Verenigde Staten beschikbaar stellen voor adaptatie is nog niet bekend.

Ook het Chinese voorstel, dat een andere berekeningsgrondslag heeft en niet zonder meer vergelijkbaar is met het VS of EU reductievoorstel, betekent een substantiële beperking van de emissiegroei. Dit toont duidelijk aan dat ook China, net als de Verenigde Staten, een succes wil maken van de klimaattop in Kopenhagen.

"In de armste landen zijn de gevolgen van klimaatverandering al zichtbaar in de vorm van droogte, overstromingen en slechte oogsten. Dit is ontzettend oneerlijk omdat ontwikkelingslanden nauwelijks hebben bijgedragen aan de klimaatverandering. De kosten om zich aan te passen (adaptatie) moeten daarom zoveel mogelijk door de Westerse landen betaald worden", aldus Koenders.

Nederland heeft samen met het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland de Wereldbank opdracht gegeven te onderzoeken wat de kosten zijn van adapatie in ontwikkelingslanden. In het rapport schat de Wereldbank dat hiervoor jaarlijks tussen de 75 en 100 miljard euro nodig is.

Koenders: "Dit geld moet zoveel mogelijk nieuw en additioneel zijn aan geld dat bedoeld is voor de aanpassingen aan de onafwendbare effecten van klimaatverandering van een land. ‘We kunnen niet accepteren dat een regering moet kiezen tussen investeren in onderwijs en het aanleggen van een dijk. Daarover moeten we in Kopenhagen een akkoord bereiken", aldus Koenders.

Koenders benadrukte in zijn speech dat er snel gehandeld moet worden. "Door nu te investeren in ontwikkelingslanden redden we levens. En voorkomen we extra kosten in de toekomst." Daarbij stelt Koenders dat de gevolgen van klimaatverandering steeds beter zichtbaar worden en daarmee ook de stabiliteit in ontwikkelingslanden bedreigen. "Het is daarom ook in ons eigen belang dat er in Kopenhagen een goed akkoord gesloten wordt, met een helder plan van aanpak en een deadline wanneer een juridisch bindend akkoord moet zijn bereikt."