I Climate: Klimaatdebat in Leiden

"In onze houding tegenover de natuur is een fundamentele verandering nodig." Dat zei staatssecretaris Timmermans tijdens een debat met studenten van de Universiteit Leiden over klimaatverandering.

In de aanloop naar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (VN) die van 7 tot 18 december in Kopenhagen plaatsvindt, debatteerde Timmermans (Europese Zaken) met studenten van onder meer de minor Duurzame Ontwikkeling en de master Industrial Ecology. Studenten verdedigden tijdens het debat stellingen over onderwerpen als CO2-reductie, klimaatfinanciering en de positie van Rusland.

Centraal thema van het debat: de mogelijke oplossingen voor klimaatverandering en de rol die de Europese Unie daarbij speelt:

  • Hoe kunnen we als Europese Unie één stem laten klinken in Kopenhagen?
  • En hoe kunnen we als EU andere grote spelers bewegen om mee te werken aan een klimaatakkoord?

De techniek om klimaatverandering tegen te gaan en een duurzame maatschappij te bereiken is er grotendeels al, beargumenteerde Timmermans.

Binnenkort komen alle landen in Kopenhagen bijeen om afspraken te maken over een duurzame maatschappij. Maar afspraken op zichzelf zijn niet genoeg; om een daadwerkelijke omslag in onze houding tegenover de natuur te bewerkstelligen is actie van iedereen nodig, zo concludeerde de staatssecretaris.