Groeiboek Diversiteit Rijk Deel III: Bloeien

Diversiteit bij het Rijk: hoe staat het ervoor? In dit katern nieuws uit de wetenschap,informatie over projecten van de Algemene Bestuursdienst (ABD) en cijfers over de populariteit van de rijksoverheid onder verschillende doelgroepen.

De stand van zaken

Ambassadeurs en duopartners

Topambtenaren van twaalf departementen vormen samen het Ambassadeursnetwerk Diversiteit Rijk, dat zich hardmaakt voor een
meer diverse rijksdienst. De ambassadeurs hebben een jaar de tijd voor de uitvoering van concrete activiteiten binnen hun eigen departement. Iedere ambassadeur heeft een zogenoemde duopartner van een ander ministerie. De duopartners zijn leden van het Multicultureel Netwerk Rijksambtenaren die op persoonlijke titel optreden als sparring partners van de ambassadeurs.

In dit deel vertelt een aantal ambassadeurs over hun inspanningen op het gebied van diversiteit. Verder de ervaringen en meningen van de duopartners.

Werkvloer

Van praten naar doen, dat is een veelgehoorde wens als het gaat over diversiteit. Wat gebeurt er al op de werkvloer? In dit katern vertellen de managers uit Bloeien hoe het hen sindsdien is vergaan. Ook geven ‘doorsnee’-ambtenaren hun kijk op de zaak: wat merken zij van diversiteit? Verder een aantal voorbeelden van diversiteitsprojecten binnen het Rijk. Want afkijken mag!

Gewoon doen!

In Bloeien stond een stappenplan om een business case te formuleren. Maar hoe werk je dat uit? In dit katern een voorbeeld. Verder nieuwe voorbeelden van de aanpak van diversiteit door bedrijven en organisaties buiten het Rijk: de ervaringen van Microsoft, De Nederlandsche Bank en radiostation FunX. Tot slot een casus: Barsten of toch maar buigen?

Het Groeiboek is in hardcopy te bestellen door een e-mail te sturen naar diversiteitrijk@minbzk.nl, of via het Kennisweb diversiteit op Rijksweb (Rijksweb is alleen voor rijksambtenaren beschikbaar).