Koenders spreekt met Uribe over veiligheid en ontwikkeling

In gesprek met de president van Colombia, Alvaro Uribe, gaf minister Koenders aan dat de ontwikkelingsrelatie met Colombia een van de eerste is geweest die Nederland is aangegaan.

Nederland is de vierde donor en investeerder in Colombia. “Colombia is niet een arm land, maar een laag middeninkomenland met een democratische traditie en ontwikkelde instituties. Tegelijk is er een 'ander' Colombia dat veel meer politieke en economische aandacht vereist. Colombia kampt echter al ruim een halve eeuw met een intern gewapend conflict, ernstige schendingen van mensenrechten en humanitair recht, en armoede, vooral in de afgelegen gebieden. Uribe stelt de actieve Nederlandse betrokkenheid bij de oplossing van deze problemen op prijs en is zich zeer bewust dat wij een kritische partner zijn”, aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

President Uribe heeft in de afgelopen 10 jaar zonder twijfel de veiligheid voor veel Colombianen vergroot. Nu is het nodig om een veel betere balans te vinden tussen veiligheid en ontwikkeling. Koenders: “Er is duidelijk een groter gevoel van veiligheid onder de burgers, maar ze vragen nu ook om een sociale en economische toekomst. Colombia kampt met een grote inkomensongelijkheid, nergens is land zo ongelijk verdeeld. Zolang er geen werk is en de boeren hun producten niet op de markt kunnen brengen is de kans op terugval naar de cocateelt groot, met alle gevolgen van dien. Het drugsprobleem is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zowel de producerende als de consumerende landen”.

Daarnaast is recht op land een groot probleem, dat verergerd is door het gewapend conflict waardoor de boeren hun land verlieten. Colombia telt inmiddels tussen de twee en drie miljoen ontheemden. Nederland werkt aan een concrete oplossing voor deze problemen met projecten op het terrein van demobilisatie, landrechten, economische ontwikkeling en de rechten van kinderen en minderheden.

Koenders gaf aan dat: "de bereidheid van de Colombiaanse regering om de mensenrechten in alle internationale fora met de EU en met Nederland te bespreken, aantoont dat Colombia het belang van mensenrechten onderkent." Echter, er zijn nog vele schendingen op het terrein van vakbondsrechten en kinderrechten. “Ik maak me grote zorgen over de nieuwe rekrutering van kinderen in tijden van economische crisis. Op dit terrein zal Colombia echt veel actiever moeten worden. Dat hebben wij hier ook overduidelijk gemaakt. Ook zijn we bereid goede en effectieve programma’s op deze terreinen verder te ondersteunen. Dat geldt ook voor de programma’s die de rechten van slachtoffers versterken."

"Colombia is na Sudan het land waar de meeste interne vluchtelingen zijn. De wereld mag die mensen niet vergeten”, aldus Koenders. Sterkere samenwerking tussen overheid, het maatschappelijk middenveld en de internationale gemeenschap kan hierbij een belangrijke bijdrage leveren. Voldoende aandacht voor de slachtoffers van het conflict en de versterking van de instituties die hiermee belast zijn hebben prioriteit.