Meer dan 200 open source softwarepakketten in gebruik bij Rijk

Er zijn meer dan 200 open source softwarepakketten in gebruik bij het Rijk. Dat blijkt uit onderzoek van het programmabureau NOiV dat staatssecretaris Heemskerk dinsdag 30 juni 2009 in ontvangst nam uit handen van Ineke Schop (programmamanager NOiV).

Vanaf begin dit jaar moeten alle departementen een strategie hebben hoe ze gaan zorgen dat open source software een eerlijker kans krijgt bij de aanschaf van software door de overheid. Gebruik van open source software heeft immers veel voordelen, zoals lagere kosten, makkelijk aan te passen en een minder grote afhankelijkheid van leveranciers. Inmiddels hebben de meeste departementen zo'n strategie gemaakt. Uit doorlichting van deze plannen door NOiV blijkt nu dus dat er zo'n 200 open source softwarepakketten in gebruik zijn. Open source software wordt bij het rijk vooral gebruikt 'onder de motorkap' zoals bij besturingssystemen, databasemanagementsystemen en webservices. Linux, Apache, MySQL en Firefox worden daarbij steeds vaker verheven tot één van de 'standaarden'.

Transitiekosten

Staatssecretaris Heemskerk constateert op basis van het onderzoek dat het gebruik van open source vordert, maar dat we er nog lang niet zijn als overheid. 'Zo kan veel meer open source software die nu al in gebruik is bij overheidsorganisaties worden hergebruikt. Dit scheelt de belastingbetaler geld en hierdoor komt met publiek geld ontwikkelde technologie breed beschikbaar. Ook staat de vrees voor hoge transitiekosten voor de overschakeling naar open source nog teveel overheden in de weg,' aldus Heemskerk in een eerste reactie.

NOiV-monitor

Tegelijkertijd met het onderzoek naar implementatiestrategieën nam Heemskerk ook de halfjaarlijkse NOiV-monitor in ontvangst. In deze monitor is de stand van zaken in kaart gebracht rond de invoering van open standaarden en het toepassen van open source software door overheden. Overheidsorganisaties geven daarmee elk half jaar, in alle openheid, inzicht in hun vorderingen bij het uitvoeren van het actieplan NOiV. Ook kunnen zij zo hun scores met elkaar vergelijken. De ministeries blijken het actieplan NOiV gemiddeld voor 64 procent gerealiseerd te hebben.

Gebruik verhogen

De andere overheden (o.a. waterschappen, provincies en gemeenten) zijn goed onderweg. Met name bij gemeenten is nog zeer veel winst te behalen volgens de ranking. Iets wat eerder deze week ook al bleek uit ander onderzoek. 'Er zijn gemeenten die het goed doen. Overall zien we alleen dat er nog veel moet gebeuren om de gemaakte afspraken over het verhogen van het gebruik van open standaarden en open source te implementeren. Blijkbaar hebben we de voordelen nog niet overtuigend genoeg gebracht. Hiervoor gaat NOiV de komende tijd nog actiever met medeoverheden samen optrekken. Tegelijkertijd moeten we ook de hand in eigen boezem steken want ook binnen het Rijk en bij de andere overheden is er nog heel veel werk te verzetten,' aldus Heemskerk.

Meer informatie (niet voor publicatie):
Zie voor de monitor en het boek over implementatiestrategieën de website van het programmabureau NOiV http://www.noiv.nl/.

Voor de pers:
Edwin van Scherrenburg, woordvoerder Economische Zaken, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl Ambtenaren van gemeenten of andere overheden met vragen over de Implementatiestrategieën kunnen terecht bij Wilma Willems (NOiV/ICTU), 06-63792617 en voor de Ranking kan men terecht bij Jaap Korpel (NOiV/ICTU), 06-46181802.