Koplopers op terrein open source en open standaarden nodig

Staatssecretaris Heemskerk wil meer koplopers waar het gaat om het toepassen van open source software en open standaarden.

Tot op heden is het Octrooicentrum Nederland (OCNL) één van de weinige overheidsorganisaties die de bijna volledige overstap op open source software aandurft. Heemskerk wil meer van dit soort voorbeelden binnen de overheid. Dat schrijft hij woensdag 22 april 2009 aan de Tweede Kamer over de voortgang van het project Nederland Open in Verbinding (NOiV).

Open ICT-werkplekken

In de rapportage noemt Heemskerk naast OCNL als goed voorbeeld ook het initiatief Open.Amsterdam, waarbij binnen de Gemeente Amsterdam gewerkt wordt met open ICT-werkplekken. Een ander voorbeeld is het Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen.

Per 2009 moeten alle departementen een implementatiestrategie gereed hebben waarin ze duidelijk maken hoe ze er voor gaan zorgen dat open source software een eerlijker kans krijgt ten opzichte van gesloten software. Op deze manier moeten er volgens Heemskerk langzaam meer koplopers, zoals OCNL komen. Eerder maakte Heemskerk al bekend dat het kabinet dit jaar euro 2,3 miljoen extra beschikbaar stelt voor de invoering van open standaarden en open source software bij de overheid.

´Open software community´

Naast extra middelen wordt ook de ondersteuning van overheden door het programmabureau NOiV geïntensiveerd. Hiertoe wordt onder meer het belang van een eerlijke kans voor open software bij ICT-aanbestedingen de komende tijd steviger onder de aandacht gebracht bij (mede) overheden.

Ook gemeenten en provincies moeten bijvoorbeeld uitgaan van open standaarden (het zogenaamde 'comply or explain' principe). Hierover bestaan echter regelmatig nog misverstanden. Het Programmabureau NOiV zal hiertoe de komende tijd extra advies en ondersteuning leveren. Met gerichte steekproeven wordt bovendien gekeken of aanbestedingen in lijn zijn met de eisen. Tevens wordt de rol en betrokkenheid van de 'open software community' bij de uitvoering van het actieplan en de samenwerking met het Programmabureau NOiV vergroot.

Voor vragen van de pers: Edwin van Scherrenburg, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl