Overheid wil keuzemogelijkheden in ouderschap faciliteren

Zowel mannen als vrouwen moeten de mogelijkheid hebben een gezinsleven te combineren met een succesvolle baan. Dat wil de overheid faciliteren.

Al dan niet tijdelijk thuis bij de kleine kinderen blijven is natuurlijk ook een keuze. En ook die moet mogelijk zijn. Dat zei minister Rouvoet in een videoboodschap ten behoeve van het debat ‘Keuzevrijheid voor ouderschap’ op 24 juni 2009, te Amsterdam. Opnamedatum 28 april 2009, te Den Haag.

Uitgesproken tekst

Dames en heren,

Keuzevrijheid in ouderschap, daar heeft u het vanavond over. Twee standpunten heeft u al gehoord. Een pleidooi voor jong moederschap en eentje voor moederschap op latere leeftijd. Twee moeders, twee standpunten over vrije keuzemogelijkheden.

En zo hoort het ook. Want de keuze voor ouderschap, en het moment waarop, is een persoonlijke. Daarin moet elk mens vrij zijn. Daar bemoeit de politiek zich niet mee, dus ook een minister voor Jeugd en Gezin niet.
Natuurlijk heeft elke keuze zijn eigen consequenties en daar moet je van op de hoogte zijn. Ik wil dat informatie over keuze in ouderschap voor handen is.

Maar hoe vrij zijn mensen werkelijk als het gaat om keuzes in het ouderschap?

Uit internatonaal vergelijkend onderzoek is gebleken dat Nederlandse vrouwen minder kinderen krijgen dan ze eigenlijk willen. Veel vrouwen zitten kennelijk in een spagaat tussen hun kinderwens en een droomcarrière. Hoe regelen we dat, de combinatie werk en gezin?
Zo vrij voelen veel mensen zich niet. En daar wil de overheid wat aan doen. We willen die keuzevrijheid faciliteren!

Een aantal weken geleden sprak ik bijvoorbeeld met werkgevers, werknemers en deskundigen over wat we in de praktijk kunnen doen om de combinatie van werk en gezin voor mensen makkelijker te maken. Daar werd al gauw duidelijk dat er een cultuuromslag moet komen. Denk aan meer flexibele verlofregelingen en werktijden, schooltijdbanen, goede opvang en de mogelijkheid voor moeders én vaders om ieder ouderschapsverlof van 26 weken op te nemen.

Zowel mannen als vrouwen moeten de mogelijkheid hebben een rijk gezinsleven te combineren met een succesvolle baan. Als zij daar behoefte aan hebben, uiteraard. De keuze van moeders of vaders om, al dan niet tijdelijk, thuis bij de kleine kinderen te blijven is natuurlijk ook een keuze! En ook die moet mogelijk zijn. Ouders zullen bij die overweging het belang van kinderen voorop stellen. Dat belang staat ook in mijn beleid centraal. Daarom wil de overheid die keuzes faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan de overdraagbare heffingskorting.

Ongehinderd kunnen kiezen voor de ideale combinatie van werk én gezin geeft een mens energie en plezier in het leven.
En wie zo in het leven staat, kan het beste van zichzelf geven. Zowel thuis als op het werk.

Dames en heren, ik wens u nog een inspirerend debat toe.