Heemskerk: vergroening ICT-sector krijgt voorzichtig vorm

'De vergroening van de ICT-sector krijgt voorzichtig vorm, maar de uitdaging waar we voor staan blijft gigantisch'. Die boodschap bracht staatssecretaris Heemskerk maandag 22 juni 2009 in Utrecht bij het congres 'An Innovative Truth' over groene ICT.

Volgens Heemskerk zal --als we niets doen-- het energiegebruik door de ICT-sector in 2020 zijn gegroeid met 225%. Daarmee zal de ICT-sector 10,5% van alle elektriciteit verbruiken. 'Dit schrikbeeld moeten we stoppen. Gelukkig zijn er de laatste tijd hoopvolle signalen', aldus Heemskerk. Zo blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Economische Zaken dat veel ICT-apparatuur zuiniger wordt (circa 20 á 25 procent tot 2020). Daarnaast wordt ook de koeling van nieuwe datacenters zuiniger en gebruiken zij groene stroom (25 procent).

energiebewust gedrag stimuleren

Ondanks deze positieve ontwikkelingen gebruiken we door allerlei nieuwe toepassingen, zoals tv kijken via internet, toch steeds meer stroom. Hierdoor blijft het energiegebruik en daarmee de CO2 uitstoot volgens Heemskerk sterk groeien. 'Dit moet en kan anders. Zo moeten met name datacenters nagaan hoe ze het energiegebruik verder kunnen terug dringen. Veel servers zijn bijvoorbeeld maar 3% van de tijd echt aan het werk'. Verder vindt de staatssecretaris dat ICT een belangrijke rol kan vervullen om energiebewust gedrag te stimuleren.

Energiebesparing door slim koeling systeem

Voorafgaand aan zijn speech bezocht Heemskerk een datacentrum in Amersfoort waar door een slim koeling systeem (Kyoto Cooling) energie wordt bespaard. Ook Economische Zaken maakt van dit nieuwe systeem gebruik waardoor het 30 procent bespaart op het elektriciteitsverbruik van ICT. Heemskerk zijn speech en het werkbezoek vonden plaats in het kader van de Meerjaren Afspraken die hij vorig jaar met de ICT-sector heeft gemaakt om fors energie te besparen. De ICT-bedrijven (verenigd in ICT~Office) hebben zich eraan gecomitteerd om de energie-efficiency met 30 procent te verbeteren over de periode 2005-2020. Tijdens het werkbezoek maakte Heemskerk bekend dat één van de grote datacentres van Nederland (euNetworks) deel gaat nemen in de meerjarenafspraken over energiebesparing. Daarmee krijgen zij ondersteuning van Senternovem om de energiebesparing bij datacentres verder te versnellen.