Toespraak Balkenende bij staatsbezoek Zweden

De minister-president gaat bij de regeringslunch t.g.v. het Zweedse staatsbezoek in op de bloeiende banden tussen Zweden en Nederland. Hij prijst de inzet van Koningin Silvia voor de bescherming van de rechten van het kind.

De toespraak is in het Engels uitgesproken

Majesteiten, Koninklijke Hoogheden, Excellenties, dames en heren,

Met bijzonder veel genoegen heet ik u beiden, Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia, namens de Nederlandse regering welkom in Den Haag. Uw bezoek bevestigt en versterkt de goede banden tussen onze twee landen. In vroeger tijden gingen onze voorvaderen elkaar nog wel eens tijdens zeeslagen te lijf. Maar al eeuwen geleden is een vruchtbaarder manier gevonden om elkaar tegemoet te treden, namelijk door vriendschappelijke samenwerking.

Zweden en Nederland zijn veel meer dan handelspartners. Op zowel cultureel als maatschappelijk gebied bestaan bloeiende banden. Steeds meer Nederlanders vallen de laatste jaren bijvoorbeeld voor de Zweedse rust en ruimte en vestigen zich definitief in uw land. Op het terrein van internationale samenwerking zijn we gelijkgestemd. Onze beide landen hebben de ambitie om mondiaal een actieve bijdrage te leveren aan vrede, stabiliteit en rechtvaardigheid. En ook in Europees verband trekken we samen op bij het werken aan een goede en duurzame toekomst.

De Europese Unie staat aan de vooravond van een belangrijke fase. Een nieuw Parlement, een nieuwe Commissie en hopelijk de inwerkingtreding van een nieuw Verdrag. En dat in een tijd waarin burgers - terecht - veel vooruitgang verwachten op een aantal cruciale dossiers. Denk aan de financieel economische crisis. Denk aan de klimaatproblematiek. Denk aan de veiligheid - binnen en buiten Europa.

Er ligt dus genoeg op het bord van het aankomend Zweeds EU-voorzitterschap. Maar ik ben ervan overtuigd dat de voorzittershamer later dit jaar op een typisch Zweedse wijze gehanteerd zal worden: met vaste hand en met een warm kloppend hart voor de Europese zaak.

Maar er is meer waarmee Zweden de toon zet. Ik zou kunnen verwijzen naar de klasse en kwaliteit van Zweedse auto's. Of het feit dat er in bijna iedere Nederlandse studeerkamer wel een boekenkast van Zweedse makelij staat. Maar ik doel er eigenlijk vooral op dat in Zweden met volle kracht wordt gewerkt aan het verduurzamen van de energiehuishouding. Daar is innovatiekracht, durf en ja - ook een lange adem voor nodig. In Nederland delen we de Zweedse ambities om zo snel mogelijk onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen aanzienlijk te verminderen. Ik hoop dan ook dat we in de strijd om het behoud van onze aarde elkaars hand blijven vasthouden, zodat we van elkaars kennis kunnen profiteren en elkaars slagkracht kunnen vergroten.

Ik kan op deze plaats de inzet van Zweden op het gebied van de bescherming van de rechten van het kind niet onvermeld laten. Ieder kind verdient een onbezorgde jeugd. Ieder kind verdient een veilige leefomgeving. Ieder kind verdient kansen zich te ontwikkelen.

Nederland heeft grote waardering voor de persoonlijke inzet van u, Koningin Silvia, om dit te realiseren. En ik kan u verzekeren dat u bij uw inspanningen Nederland aan uw zijde vindt. We moeten alles op alles zetten om de kostbare, maar helaas ook zo kwetsbare levens van kinderen in achtergestelde situaties te beschermen. Astrid Lindgren zei daar ooit over: "If I have brightened up one single sad childhood, then I have at least accomplished something in my life". Laten we allemaal proberen dat verschil te maken, elke dag opnieuw.

Majesteiten!

Ik wil graag een toost uitbrengen. Op uw gezondheid, op de vriendschap tussen Zweden en Nederland en op de toekomst van onze kinderen!

Den Haag 21 april: Prinses Máxima, minister-president Balkenende, Koningin Silvia, Koning Carl XVI Gustaf en Koningin Beatrix tijdens het staatsbanket op Paleis Noordeinde, © foto ANP, Frank van Beek

Amsterdam, 21 april: Koning Carl XVI Gustaf en Koningin Silvia van Zweden leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam in het bijzijn van minister-president Balkenende en burgemeester Cohen van Amsterdam. © foto ANP, Royal Images Frank van Beek