Van der Hoeven: 'Samen sterker uit de crisis'

'Als Nederland zich als ondernemend en innovatief land op de kaart wil zetten, is dit het moment om te laten zien wat het waard is. Overheid en ondernemers staan samen voor de uitdaging om sterker, slimmer en schoner uit de huidige crisis te komen.'

Dit zei minister van der Hoeven dinsdag 7 april 2009 in haar openingsspeech van de door MKB Nederland georganiseerde 'Week van de Ondernemer' in de Jaarbeurs in Utrecht. Volgens de minister blijft het ook in de toekomst interessant om in Nederland te ondernemen: 'Het ondernemingsklimaat is structureel goed: we hebben een gunstige geografische ligging, we zijn sterk internationaal georiënteerd, we hebben een goed opgeleide beroepsbevolking, uitstekende kennisinstellingen en prima verbindingen over lucht, spoor, water en weg'.

Liquiditeit, bankgaranties en impuls 'probleem'sectoren

De minister benadrukte dat haar ministerie diverse maatregelen heeft getroffen die ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf ten goede komen. Verruiming van de EZ-garantieregelingen voor leningen moeten er wat de minister betreft toe leiden dat gezonde bedrijven winstgevende investeringen kunnen blijven doen.

Daarnaast worden investeringen in infrastructuur naar voren gehaald, zoals het versneld bouwen van wegen, scholen en ziekenhuizen. Verder memoreerde de minister de maatregelen die de liquiditeitspositie van bedrijven verbeteren, zoals kwartaalaangifte van de BTW en versoepeling van de vereisregeling. Van der Hoeven riep verder gemeenten en departementen op om rekeningen binnen 30 dagen te betalen.

Kenniswerkers

De minister noemde het belangrijk dat zogenoemde 'kenniswerkers' voor het MKB behouden blijven. De mogelijkheden om gebruik te maken van de WBSO (een fiscale stimuleringsregeling waardoor onderzoekers en uitvinders goedkoper worden voor ondernemers), wordt verruimd en er komt twee keer 150 miljoen euro extra voor beschikbaar. Kenniswerkers kunnen tijdelijk aan de slag op universiteiten en instellingen om binnen twee jaar weer terug te kunnen keren naar hun oorspronkelijke bedrijf. 'Met al deze maatregelen worden bedrijven in staat gesteld om datgene te doen waar ze goed in zijn: aandurven en aanpakken, ofwel ondernemen!'