Reactie op vliegtuigongeluk Schiphol

Het kabinet leeft mee met de inzittenden van het vliegtuig dat is neergestort op Schiphol, en hun geliefden en vrienden. Dit staat in een verklaring van minister Eurlings (VenW) namens het kabinet.

Op 25 februari 2009 om half elf stortte een vliegtuig van Turkish Airlines neer bij de Polderbaan op Schiphol.

Er waren 135 passagiers en bemanningsleden aan boord. Negen mensen zijn om het leven gekomen. Er zijn meer dan 50 gewonden, van wie een aantal ernstig gewond is geraakt. De overlevenden worden opgevangen en ontvangen zorg en hulp.

'Onze gedachten gaan uit naar de mensen die in het vliegtuig zaten. En zeer zeker ook naar allen die nu in onzekerheid verkeren over het lot van hun geliefden en vrienden', aldus minister Eurlings.

'Veel families in Nederland, maar ook in Turkije, zitten in angst. Wij leven intens met hen mee en hopen dat er snel duidelijkheid komt over het lot van hun familieleden en bekenden. Er wordt momenteel alles aan gedaan om die duidelijkheid te kunnen bieden.'

Volgens Eurlings voldoet Turkish Airlines aan de veiligheidseisen van Schiphol. De toedracht van het ongeluk zal nauwkeurig worden onderzocht.

Bezoek Balkenende

Minister-president Balkenende brengt woensdag een bezoek aan het rampgebied. Hij spreekt onder meer met slachtoffers en familieleden.

De minister-president voelt zich zeer betrokken bij alle families die vandaag in rouw zijn gedompeld. Ook koningin Beatrix heeft aangegeven intens mee te leven met alle slachtoffers en hun familieleden.

Balkenende heeft gesproken met zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan. Hij heeft de Turkse minister-president verzekerd dat Nederland alles zal doen om de slachtoffers en familie bij te staan.

Contact

Voor meer informatie over het neergestorte toestel van Turkish Airlines kunt u contact opnemen met het Crisiscentrum Haarlemmermeer, via 0900-1852. Vanuit het buitenland kan er gebeld worden naar het nummer +31 (0)23 567 6378. Voor Turkssprekende mensen in het buitenland is dat + 31 (0) 23 567 6375.