Welkomstwoord bij de lunch met dr. Harald Ringstorff, voorzitter van de Duitse Bondsraad

De toespraak werd gehouden tijdens de lunch die de minister-president in het Catshuis aanbood aan Dr. Harald Ringstorff, voorzitter van de Duitse Bondsraad en minister-president van Mecklenburg-Vorpommern

Het welkomstwoord is in het Duits uitgesproken

Meneer de Bondsraadvoorzitter, dames en heren,

Ik heet u van harte welkom in Den Haag. Hopelijk hebt u een genoeglijke viering van de Dag van de Eenheid meegemaakt. Dit jaar mocht u gastheer zijn van dit grote Duitse feest. Ik hoor graag wat meer over uw belevenissen. En dan in het bijzonder natuurlijk over het hoogtepunt van alle festiviteiten: de drakenboot-race van alle ministers-presidenten in Schwerin. Ik ben heel benieuwd of iedereen droog de eindstreep heeft gehaald.

Wie op zoek gaat naar verbindingen tussen Nederland en Mecklenburg-Vorpommern, hoeft niet ver te zoeken. Hertog Hendrik van Mecklenburg - geboren en getogen in Schwerin - is de grootvader van onze Koningin Beatrix. Het parlement van uw deelstaat zetelt nu in het prachtige Paleis Schwerin dat toebehoorde aan zijn familie.

Maar er zijn meer aanknopingspunten. Ik noem er drie. Om te beginnen werd ik getroffen door de behartigenswaardige opmerkingen die u bij uw aantreden als voorzitter van de Bondsraad hebt gemaakt. U zei toen: "Demokratie ist keine Selbstverständlichkeit, sondern ein Gewinn für jeden Einzelnen in der Gesellschaft. Die Demokratie muss Tag für Tag neu mit Leben erfüllt, die Freiheit gegen ihre Feinden verteidigt werden."

Ik onderstreep uw woorden van harte. Democratie is een kostbaar bezit. Het is een van de belangrijkste kernwaarden van een samenleving. Onze beide landen beseffen dat we daar zuinig mee moeten omgaan. De boodschap aan hen die onze democratische waarden proberen te ondergraven moet inderdaad helder zijn: dat tolereren we niet.

Duitsland heeft - net als Nederland - stevige democratische wortels. Door de federatieve structuur en de ruimte die er is voor regionale verschillen en belangen kent uw land een dynamische politieke cultuur. De Bondsraad speelt in dit systeem een centrale rol.

En dan mijn tweede punt. Uw regering hecht - net als de Nederlandse - groot belang aan een gedegen gezinsbeleid. Sterke gezinnen waarin kinderen in liefde worden opgevoed, zijn de bouwstenen van een sterke en sociale samenleving. Als u slaagt in uw streven van Mecklenburg-Vorpommern de meest kindvriendelijke deelstaat te maken, dan kunt u wat dat betreft de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Mecklenburg-Vorpommern staat een toekomstgericht beleid voor. Hierin zie ik de derde gelijkenis met de Nederlandse situatie. U kiest, net als wij, voor een beleid dat solide financieel beleid, stimulering van de economie en grensoverschrijdend denken combineert.

U kiest voor beleid dat zich beweegt tussen continuïteit en verandering. En niet zonder succes. De economie in uw deelstaat vertoonde in het eerste halfjaar een bovengemiddelde groei. Het bruto binnenlands product van Mecklenburg-Vorpommern kende een groeipercentage van vier procent. Geen enkele andere deelstaat doet u dat na.

Mijnheer Ringstorff, dames en heren,

Ik rond af met de constatering dat er genoeg raakvlakken zijn. Met uw deelstaat, maar natuurlijk ook met Duitsland. Tussen Nederland en Duitsland bestaan zeer goede betrekkingen. Deze worden volgende week nog eens bevestigd en bestendigd tijdens het staatsbezoek van de President van de Bondsrepubliek Duitsland, dr. Horst Köhler en zijn vrouw Eva Louise Köhler aan ons land. Maar ook het jaarlijkse bezoek van de voorzitter van de Bondsraad is een waardevol en door de Nederlandse regering gewaardeerd teken van vriendschap.

En dat lijkt me een mooie notie om mee af te sluiten. Ik wil graag een toast uitbrengen.

Op gedeelde waarden. Op de vriendschap tussen Nederland en Duitsland. En op u, meneer Ringstorff.