Ziekenhuizen moeten alerter zijn op kindermishandeling

De signalering van kindermishandeling op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen moet beter.

Dit concluderen de ministers Rouvoet en Klink op basis van een rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gisteren heeft uitgebracht: ‘Spoedeisende eerstehulpafdeling van ziekenhuizen signaleert kindermishandeling nog onvoldoende: gebroken arm nog te vaak een ongelukje’.

Uit het onderzoek van de IGZ blijkt dat slechts 4% van het totale aantal meldingen van kindermishandeling bij de AMK’s, de speciale advies- en meldpunten, afkomstig is uit ziekenhuizen. ‘Op het niveau van de Raad van Bestuur krijgt het onderwerp nog te weinig aandacht, maar ook scholing, protocollering en registratie schieten tekort’, constateert Rouvoet, ook namens Klink, in een brief aan de Tweede Kamer.

De ministers zien wel vooruitgang. Zo heeft artsenorganisatie KNMG in september de meldcode kindermishandeling geactualiseerd en aangescherpt, die van artsen verlangt dat ze zich actief inzetten in de strijd tegen kindermishandeling. Verder hebben ziekenhuizen zich bereid verklaard om hun signaleringsfunctie te verbeteren.

De IGZ doet in 2009 een vervolgonderzoek. ‘Mocht daaruit naar voren komen dat er nog ziekenhuizen zijn die geen verantwoorde zorg leveren op het gebied van de signalering van kindermishandeling, dan zal de inspectie waar nodig verscherpt toezicht instellen en handhavend optreden’, aldus Rouvoet.