Weg vrij voor Ronde Tafel Conferentie

Niets hoeft een succesvolle Ronde Tafel Conferentie op 15 december 2008 in de weg te staan nu er overeenstemming is bereikt over de politie, het financieel toezicht en de regeling voor een Raad voor de Rechtshandhaving in de nieuwe verhoudingen in het Koninkrijk. Dit is het belangrijkste resultaat dat staatssecretaris Bijleveld vandaag heeft bereikt met de bestuurders van de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten tijdens politiek overleg in Willemstad (Curaçao).

In de politieke stuurgroep is overeenstemming bereikt over de politiewetgeving voor de nieuwe staatkundige verhoudingen. Uitgangspunt van de nieuwe politiewetgeving is een kwalitatief hoogwaardige en integere politieorganisatie.
Curaçao en Sint Maarten krijgen een eigen politiekorps als zij land worden binnen het Koninkrijk. Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen een eigen gezamenlijk politiekorps wanneer deze eilanden een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland worden. Tussen de drie korpsen in het Caribisch deel van het Koninkrijk zal worden samengewerkt zodat politiemensen op alle eilanden bevoegd en inzetbaar zijn. Ook komt er een gemeenschappelijke voorziening waarin de korpsen samenwerken ter bestrijding van georganiseerde- en grensoverschrijdende criminaliteit en voor operationele ondersteuning.

De handhaving van de openbare orde en veiligheid en de hulpverlening op Curaçao en Sint Maarten valt onder het gezag van de ministers van Justitie van de nieuwe landen. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius (BES eilanden) zijn de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlandse minister van Justitie hiervoor verantwoordelijk. Opsporings- en vervolgingsbevoegdheden vallen onder het gezag van de procureur-generaal.

Om agenten in te kunnen zetten op alle eilanden zijn ook afspraken gemaakt over uitrusting, geweldsinstructie en rangenstelsel. Ook over de uitwisseling van politiegegevens zijn afspraken gemaakt. De nieuwe politieorganisaties voeren een actief integriteitsbeleid dat zich richt op goed ambtelijk handelen, voorkomen van misbruik van bevoegdheden, belangenverstrengeling en discriminatie. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een consensus rijkswet.

Daarnaast is tijdens het overleg overeenstemming bereikt over de tekst van de consensusrijkswet Raad voor de Rechtshandhaving. Deze wet regelt dat er een inspectieorgaan wordt ingesteld op de rechtshandhavingsketen. De Raad voor de Rechtshandhaving inspecteert onder andere de politie, het openbaar ministerie, het gevangeniswezen en de justitiële jeugdzorg.

Ook is er overeenstemming bereikt over het toezicht op de openbare financiën van de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten.