Toespraak staatssecretaris Bijleveld op persconferentie van stuurgroep op Curaçao

Hier zit een tevreden staatssecretaris. We hebben vandaag grote stappen gezet. De politie voor de nieuwe landen en de BES staat in de steigers. Er is overeenstemming over het financieel toezicht voor de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten en we hebben de tekst vastgesteld voor de consensus rijkswet Raad voor de rechtshandhaving. Dat waren de laatste punten waarover we nog overeenstemming moesten hebben om de RTC in op 15 december mogelijk te maken. Die weg is nu vrij.

Maar ik ben vooral tevreden als ik kijk naar de inhoud van de afspraken die we vandaag hebben gemaakt. Er komt een stevige politieorganisatie met korpsen voor Curaçao, Sint Maarten en een gezamenlijk korps voor de BES. Ook komt er een gemeenschappelijke voorziening voor onderlinge operationele ondersteuning en aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit en bestrijding van terrorisme. En ik hoef hier niet onder stoelen of banken steken dat dat voor Nederland een belangrijk punt is geweest in de onderhandelingen. Ook integriteit van de korpsen is een belangrijk element van de afspraken.

U begrijpt, ik ben daar zeer over te spreken, maar veel belangrijker is nog dat de bevolking van de eilanden krijgt waarop zij recht heeft: een goed en krachtig functionerend politieapparaat dat zorg draagt voor een veilige samenleving.

We hebben ook het financieel toezicht voor de nieuwe landen geregeld. Ook dat past in de zorg voor het welzijn van de bevolking. Alleen een overheid die z’n huishoudboekje op orde heeft kan van werkelijke betekenis zijn voor haar bevolking, en doen wat voor hen van belang is zoals goed onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, werkgelegenheid en armoedebestrijding.

Het Antilliaans Dagblad schreef afgelopen zaterdag dat de doorgaans ‘opgeruimde’ staatssecretaris wat somber gestemd was. U zult begrijpen dat ik mijn optimisme weer helemaal terug heb. Ik denk dat als wij allen met het vizier op de toekomst en met het welzijn van de bevolking voor ogen, we een succesvolle Ronde Tafel Conferentie op 15 december kunnen hebben.