Fiscale nieuwsflits 1 oktober 2008

Deze fiscale nieuwsflits bevat drie berichten.

LH: pensioenen en stamrechten


Den Haag • Dit besluit is een actualisering en samenvoeging van eerdere besluiten over pensioenopbouw, in het bijzonder over dienstjaren en pensioengevend loon, over pensioenopbouw bij eigen beheer en over overgangsrecht voor prepensioenen en overbruggingspensioenen.
In dit besluit zet de staatssecretaris in de eerste plaats en voor een deel vooruitlopend op een wijziging van het Uitvoeringsbesluit LB het (deels) goedkeurende beleid inzake de begrippen dienstjaren (diensttijd) en pensioengevend loon uiteen. Deze begrippen zijn van belang voor de fiscaal toegestane opbouw van pensioen. Naast de hierboven genoemde onderwerpen bevat het besluit een actualisering en samenvoeging van enkele beleidsbesluiten over loonstamrechten. Verder bevat het op een aantal punten nieuw beleid en verduidelijkingen. Met name de onderdelen 4.3, 6 en 7 bevatten goedkeuringen.
Het besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 183).
Besluit van 8 september 2008, CPP2008/1727M, Lb 1964 11, 12a, 18a t/m 18e, 18h, 19 t/m 19b, 38a, 38c, 38d en 38f en Uitv besl lb 1965 10a, 10b en 10c en Wet IB 2001 3.67

LH: tabeltoepassing bij sekswerkers

Den Haag • Dit besluit bevat een goedkeuring voor sekswerkers en exploitanten van een prostitutiebedrijf. Het loopt vooruit op een aanpassing van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965.

De afgelopen jaren is de fiscale duiding van de arbeidsverhouding tussen de sekswerker en de exploitant van een prostitutiebedrijf veelvuldig onderwerp van discussie geweest. Exploitanten merken de arbeidsverhouding veelal ten onrechte niet aan als een dienstbetrekking. In de praktijk blijkt echter nagenoeg altijd sprake te zijn van een dienstbetrekking. Dit leidt tot veel discussie en procedures. Dit heeft tot gevolg dat de handhaving van de regelgeving in deze branche zeer arbeidsintensief is. Daarbij is vaak sprake van langdurige rechtsonzekerheid voor alle partijen. Om die reden is met de belangengroepen voor sekswerkers en bedoelde exploitanten, het Ministerie van SZ en de Belastingdienst een voorwaardenpakket overeengekomen. Wanneer sekswerker en exploitant met de Belastingdienst afspreken volgens de voorwaarden van dit pakket te werken, hebben zij zekerheid over de wettelijke behandeling van hun arbeidsrelatie.
In lijn met de gemaakte afspraken bereidt de staatssecretaris begeleidende regelgeving voor. De voorgenomen regeling betreft ook de tabeltoepassing voor de loonheffing. Vooruitlopend daarop wordt in dit besluit goedgekeurd dat de exploitanten in de prostitutiebranche onder voorwaarden loonheffing inhouden op het loon van sekswerkers volgens de Tabel voor aannemers van werk, thuiswerkers en andere gelijkgestelden.
Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 186). Het besluit werkt terug tot en met 1 juli 2008 en vervalt met ingang van 1 januari 2009.

Besluit van 15 september 2008, CPP2008/834M, Uitv besl lb 1965 7

IBR: onderlinge overlegprocedures

Den Haag • De staatssecretaris heeft besloten tot een nadere beschrijving en invulling van de onderlinge overlegprocedure op grond van een bilateraal belastingverdrag of het EU-arbitrageverdrag.


Doel van dit besluit is aan te geven hoe en wanneer belastingplichtige bijstand van de directie IFZ kan inroepen en inzichtelijk te maken hoe de onderlinge overlegprocedure verloopt. Deze bijstand wordt verleend aan belastingplichtigen die geconfronteerd worden met belastingheffing die niet in overeenstemming is met verdragsbepalingen. Er wordt daarbij ook ingegaan op de rol van belastingplichtige zelf.
Voor de goede orde wordt opgemerkt dat de onderlinge overlegprocedure in dit besluit betrekking heeft op belastingheffing en niet op premieheffing. Verder is het besluit niet bedoeld om rechten en verplichtingen welke voortvloeien uit door Nederland gesloten belastingverdragen of het EU-arbitrageverdrag te wijzigen, uit te breiden dan wel te beperken.
Het besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst (nr. 188) en werkt terug tot en met 29 september 2008.
Besluit van 29 september 2008, IFZ2008/248M, OESO-modelverdrag 25 en Arb-verdrag 6