Ondertekening SEI en IVB Sint Maarten

Gedeputeerde Wescot-Williams en de Vertegenwoordiger van Nederland in de Nederlandse Antillen, Rob Vermaas, hebben op 31 juli het implementatieprotocol ondertekend van het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) van Sint Maarten. Bij deze gelegenheid in het Bestuurskantoor te Philipsburg is ook het protocol van het Samenwerkingsprogramma Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB) 2008-2012 ondertekend door gedeputeerde Roy Marlin en de Vertegenwoordiger van Nederland.

Gedeputeerde Sarah Wescot-Williams en Vertegenwoordiger Rob Vermaas tijdens de ondertekening van het Implementatieprotocol SEI Sint Maarten.

Nederland heeft in het overgangsakkoord van februari 2007 in totaal 26 miljoen gulden gereserveerd voor het SEI Sint Maarten. Doordat Sint Maarten de komende jaren ook een gedeelte van de reguliere samenwerkingsmiddelen voor de uitvoering van het SEI wil inzetten, is de totale Nederlandse bijdrage aan het SEI 32 miljoen gulden. Ook het Eilandgebied Sint Maarten draagt in totaal nog eens 26 miljoen gulden bij. Voor het IVB-programma Sint Maarten 2008 stelt Nederland ruim 8,5 miljoen gulden beschikbaar.

Het doel van het Sociaal Economisch Initiatief is een verbeterde financieel-economische situatie bij aanvang van de nieuwe staatkundige rol van Sint Maarten binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het programma Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB) richt zich op het soepel verlopen van de transitie van het Eilandgebied St. Maarten naar de status van land, met speciale aandacht voor de institutionele versterking van het openbaar bestuur.

Sociaal Economisch Initiatief
Investeren in sociaaleconomische ontwikkeling is voor zowel Nederland als Sint Maarten van groot belang bij de structurele aanpak van de armoedeproblematiek en het bieden van perspectief aan de bevolking op Sint Maarten. In dit licht is in het hoofdlijnenakkoord van 2005 en de slotverklaring van 2006 opgenomen dat Nederland extra middelen beschikbaar stelt voor een Sociaal Economisch Initiatief (SEI) voor elk eiland van de Nederlandse Antillen. Het SEI van Sint Maarten is onderverdeeld in acht beleidsterreinen: Ruimtelijke planning & Verkeersstagnatie, Ontwikkeling van het Midden- en Kleinbedrijf & Economische Diversificatie, Toerisme marketing, Arbeidsmarkt & Scholing, Regulering, Overheidsfinanciën, Data en Sociale Zaken. In dit SEI zijn 33 maatregelen/(grote) projecten opgenomen. Het gaat onder andere om het verminderen van ernstige verkeersknelpunten, verbeteren van afvalverwerking, scholingsprogramma’s voor ondernemerschap, investeren in schoolcapaciteit en versterken van de inspectie voor gezondheid en veiligheid. Verder zal er geïnvesteerd worden in de vermindering van administratieve lasten, het integreren van informatiesystemen, het bouwen van rond de duizend sociale woningen en het verbeteren van de riolering in achterstandswijken.

Institutionele Versterking en Bestuurskracht
Het Eilandgebied Sint Maarten richt zich in 2008 vooral op de versteviging van het ambtelijke en bestuurlijke apparaat, zoals het inhuren van deskundigen bij ruimtelijke ordening, educatie, economie, algemene zaken en wetgevingsgebied, opleiden van personeel), goede basisregistraties, het creëren van een public service centre en de versterking van het financiële beheer en de financiële controle, informatisering en de controle daarop (checks and balances).

Samenwerkingsmiddelen
Nederland stelt in de periode 2008-2012 bijna 100 miljoen gulden beschikbaar aan Sint Maarten voor de samenwerkingsthema’s Onderwijs & Jongeren, Veiligheid, SEI, Overig en IVB. Twintig procent hiervan is bedoeld voor het thema Institutionele Versterking en Bestuurskracht. Sint Maarten heeft besloten hieraan 14 procent van de samenwerkingsmiddelen toe te voegen, voor het project Nieuwe Belastingdienst, waardoor het totale percentage voor IVB op 34 procent komt. Dit betekent dat het totaalbudget voor het IVB-programma voor 2008-2012 circa 30 miljoen gulden bedraagt. In de periode 2008-2012 zal Sint Maarten ook uit eigen middelen bijdragen aan de uitvoering van het programma.