Samenwerkingsprogramma Institutionele Versterking Bestuurskracht 2008-2012

Het jaar 2008 belooft een bijzonder jaar te worden in bestuurlijk opzicht voor het Eilandgebied Sint Maarten in verband met het staatkundige veranderingsproces dat bekroond zal worden met de status aparte. Om dit veranderingsproces te begeleiden is een Constitutioneel Programma ingericht dat moet zorgdragen dat de transitie van Eilandgebied naar Land status soepel verloopt. Het jaar 2008 wordt ook het jaar waarin Sint Maarten met Nederland een samenwerkingovereenkomst voor het programma Institutionele Versterking en Bestuurskracht (IVB) aangaat. Voor het aangaan van deze overeenkomst zijn er tussen Nederland en
Sint Maarten afspraken gemaakt die zijn neergelegd in het document “Een nieuw samenwerkingsbeleid tussen Curaçao/Sint Maarten en Nederland 2008/2012”, augustus 2007.

Zoals in deze samenwerkingsbeleidsnotitie staat geformuleerd is de essentie van het nieuwe beleid dat de behoefte van de entiteiten centraal staan en dat helderheid is over de rol van Nederland, de entiteiten en (U)SONA gedurende de totstandkoming en uitvoering van het nieuwe samenwerkingprogramma. Voorts dat het doel van het samenwerkingsprogramma 2008-2012 is de ondersteuning van de omvorming van eilanden tot landen met speciale aandacht voor goed bestuur; maatschappelijke ontwikkeling, rechtshandhaving en sociaal-economische ontwikkeling.
Dit samenwerkingsprogramma Institutionele Versterking en Bestuurskracht is het resultaat van overleg tussen Sint Maarten en Nederland en een uitwerking van de gedeelde visie ten aanzien van het samenwerkingsbeleid.