Heemskerk: 'Studenten moeten internationaal inzetbaar zijn'

Staatssecretaris Heemskerk vindt dat studenten internationaal inzetbaar moeten zijn. Dat zei hij tijdens de halfjaarlijkse exportborrel op 18 juni 2008.

Het bedrijfsleven oriënteert zich steeds vaker op de internationale markt. De export groeit hard. Nederland scoort goed op wereldwijde ranglijsten. Heemskerk: 'Medewerkers met talen- en handelskennis zijn daarom hard nodig. Bedrijven zouden studenten een stageplaats kunnen bieden in een land waar dat bedrijf actief is.'

Heemskerk reikte voor de eerste keer de prijs uit voor het beste Internationale Leerbedrijf. Die ging naar Spliethoff's Bevrachtingskantoor B.V. Dit bedrijf investeert in MBO-scholieren voor de sector op de lange termijn, werkt goed samen met scholen en zorgt voor begeleiding en goede faciliteiten voor de studenten.

Heemskerk stimuleert een internationale stage bij bedrijven met het programma Internationalisering Beroepsonderwijs voor de periode 2007-2009. Docenten en studenten van MBO- en HBO-scholen kunnen daarmee ervaring opdoen in het buitenland. Het ministerie van Economische Zaken heeft hiervoor 5 miljoen euro uitgetrokken, het ministerie van OCW 1,7 miljoen euro.

Exportcijfers

De export van goederen is in de eerste vier maanden van 2008 met zeven procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2007. Ondernemers zien vooral Oost-Europa en China als aantrekkelijke afzetmarkt. Zo steeg de export naar Polen met bijna dertig procent, naar Litouwen met 26 procent, naar Slowakije met 32 procent, naar Hongarije met 13,5 procent en naar Tsjechië met twintig procent. Nederland verdiende in 2007 176 miljard euro aan internationale handel en dat is bijna 11.000 euro per Nederlander per jaar.