Minder jongeren drinken alcohol

Het aantal jongeren van 12 tot 14 dat regelmatig alcohol drinkt, is gedaald. Ook roken en cannabisgebruik neemt steeds verder af onder jongeren.

Er is geen afname in het alcoholgebruik door jongeren van 15 jaar en ouder. Als jongeren drinken, drinken ze nog steeds te vaak en te veel. Dat geldt ook voor de 12-14 jarigen. Harddrugs komen weinig voor onder scholieren.
Dit zijn enkele uitkomsten uit het nieuwste Peilstationsonderzoek Scholieren van het Trimbos-instituut. Dat doet elke 4 jaar onderzoek naar drinken, roken, drugsgebruik en gokken door leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en leerlingen van alle klassen van het voortgezet onderwijs.

Eerste stap

Minister Rouvoet is vooral blij dat 12-14 jarigen beduidend minder drinken. ‘Dat is een flinke stap voorwaarts. Het lijkt erop dat de trend is gekeerd; dat de aandacht voor een strengere norm opgepikt wordt.’ Tegelijk realiseert hij zich dat zit slechts een eerste stap is. ‘Want je ziet dat de wat oudere groep, vanaf 15, grote hoeveelheden drinken. Van de 16-jarige jongens drinkt bijna één op de vijf zelfs 21 glazen alcohol of meer in het weekend!.’

Rouvoet: ‘De belangrijkste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders en opvoeders. Zij moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun kinderen vóór hun 16e geen alcohol drinken. Ook niet een beetje. Als kabinet steunen wij ze met voorlichting en wet- en regelgeving. Dit jaar gaat de accijns op wijn en tabak omhoog; volgend jaar de bieraccijns.’

Overige kabinetsmaatregelen

Het toezicht op het verkoopverbod van alcohol en tabak aan kinderen onder de 16 wordt verscherpt. En het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om de alcoholreclames op radio en tv tot 21.00 uur ’s avonds te verbieden.