Alcoholgebruik onder jongeren verder terugdringen

Jongeren zijn minder alcohol gaan drinken en minder gaan roken. Toch is het alcoholgebruik van jongeren nog steeds te hoog. Het kabinet doet er daarom van alles aan om het drankgebruik van jongeren terug te dringen. Dat zei de directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van VWS, mw. drs. A. van Bolhuis, die namens de minister voor Jeugd en Gezin, mr. A. Rouvoet, een onderzoek van het Trimbos-instituut in ontvangst nam. De tekst van de toespraak is hieronder afgedrukt.

Dank allereerst aan de onderzoekers van het Trimbosinstituut voor dit rapport. Ik ben blij met de uitkomsten van dit rapport, dat in opdracht van VWS is uitgevoerd. Want er zitten heel veel positieve signalen in, vooral als het gaat om het alcoholgebruik door de jeugd. Vanzelfsprekend ben ik bijzonder verheugd over die gunstige ontwikkelingen. Want juist over dat alcoholgebruik door jongeren maken wij ons als kabinet de laatste tijd de grootste zorgen. Ik ga daar zo meteen nog wat verder op in.

Maar ook bij het gebruik van andere middelen zien we gunstige ontwikkelingen. Het aantal jongeren dat begint met roken neemt af en degenen die toch beginnen, roken minder sigaretten per dag. Ook bij cannabisgebruik zien we een lichte afname in vergelijking met vier jaar geleden. Hoewel het geen significante afname is, loopt het aantal blowende scholieren toch langzaam terug. Bij andere drugs gaat het gelukkig sowieso om kleine percentages jongeren die zich daaraan wagen. Die percentages blijven op hetzelfde niveau of lopen zelfs iets terug.

Dan de veranderingen in het alcoholgebruik. Uit het onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat tussen 2003 en 2007 vooral bij de jongste leeftijdsgroepen, de 12- tot14-jarigen, het aantal drinkers is afgenomen. Het percentage dat de laatste maand nog alcohol heeft gedronken, liep terug met 15 procent. Ook het aantal zogeheten binge-drinkers is in deze leeftijdsgroep teruggelopen met 10 procent. In fysiek en mentaal opzicht zijn juist deze jongeren het kwetsbaarst voor de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. Daarom is dit resultaat zo bemoedigend.

Maar we zijn er nog lang niet. Want maar liefst één op de vijf scholieren is de afgelopen maand dronken geweest. En van de 14-jarigen die drinken, drinkt 33 procent vijf glazen alcohol of meer in het weekend. Van de 16-jarige jongens drinkt bijna één op de vijf zelfs 21 glazen alcohol of meer in het weekend. U hoort het goed: 21 glazen! Zelfs voor een volwassene is dat een ongezonde hoeveelheid, laat staan voor een jongere.

Er moet dus nog heel wat gebeuren om deze percentages en hoeveelheden terug te dringen. Want dat deze aantallen te hoog zijn, staat voor mij, in feite voor het hele kabinet, vast. Want het gebruik van alcohol is, ook in kleine hoeveelheden, riskant voor met name de hersenontwikkeling van jongeren.

Bij het terugdringen – of beter nog voorkómen – van overmatig alcoholgebruik door jongeren ligt de belangrijkste verantwoordelijkheid bij de ouders en opvoeders. Zij moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun kinderen vóór hun zestiende geen alcohol drinken. Ook niet een beetje en ook niet thuis onder het motto: dan kunnen we het in de gaten houden. Dat vind ik eerlijk gezegd een bezopen redenering. Alcohol drinken voor je zestiende is gewoon slecht, waar je dat ook doet of hoe weinig het ook is.

Maar die ouders staan daarin niet alleen. Als kabinet steunen wij ze met voorlichting en wet- en regelgeving. Zo is dit jaar de accijns op wijn en tabak verhoogd en volgend jaar gebeurt dat met de bieraccijns. Sowieso wordt het toezicht op het verkoopverbod van alcohol en tabak aan kinderen onder de zestien verscherpt. Ook willen we ervoor zorgen dat jongeren die tv kijken niet door alle alcoholreclames het idee krijgen dat het leven je toelacht als je maar alcohol drinkt. Daarom heeft het kabinet een wetsvoorstel ingediend om de alcoholreclames op radio en tv tot negen uur ’s avonds te verbieden.

We verwachten dat deze maatregelen vooral effect hebben op de jongeren onder de 16. Maar we denken dat die maatregelen ook de jeugd boven de 16 ertoe aanzetten verstandiger met alcohol om te gaan dan nu het geval is. Als ik kijk naar de uitkomsten van het Trimbos-rapport, dan lijkt het erop dat de aanpak van dit kabinet z’n eerste vruchten begint af te werpen.