Agressie en geweld tijdens jaarwisseling

Begin januari stonden de media bol van de berichten over de onrustige jaarwisseling. Naast vernielingen en brandstichting, zijn ook weer veel hulpverleners slachtoffer geworden van agressie en geweld. Er kwam veel discussie los ook in de Tweede Kamer. Daar pleitten Kamerleden onder meer voor een harder ‘lik op stuk’-beleid en het vasthouden van de verdachte tot aan de rechtzitting. Uit een inventarisatie blijkt dat de hoeveelheid agressie en geweld ongeveer gelijk is als in 2007, maar dat vooral de vorm van geweld agressiever is geworden.

Fenomeen jaarwisseling
Uit het onderzoek “Hoezo rustig” van de politieacademie uit 2007 blijkt dat de overheid tijdens de jaarwisseling bij bijvoorbeeld kerstboomverbrandingen wordt gezien als de verstorende partij. Overmatig gebruik van alcohol en drugs spelen een grote rol bij de ‘alles mag’-cultuur tijdens de jaarwisseling. De jaarwisseling wordt ook gebruikt om oude rekeningen te vereffenen. Opvallend is dat juist in gesloten gemeenschappen en wijken met sterke sociale verbanden de hoeveelheid agressie en geweld groot is.

Georganiseerd geweld
Uit de mediaberichten zien we dat dit jaar verschillende brandweerkorpsen en de politiekorpsen het gevoel hebben dat er bewust gebruik gemaakt werd van agressie en geweld. Ze kregen te maken met voorbereide en gecoördineerde aanvallen met onder andere vuurwerk, maar ook met molotovcocktails en steekwapens.

Meer media-aandacht
Een ander opvallend punt is de toegenomen media-aandacht ten opzichte van vorig jaar. In deze media-aandacht komt de brede publieke verontwaardiging over dit onderwerp nadrukkelijk naar voren. Het kabinet vindt dat elk slachtoffer en elke frustratie van de uitvoering van de publieke taak er één te veel is.

Zie ook
kabinet wil geweld rond jaarwisseling aanpakken
jaarwisseling Delft: rustig verlopen en prima sfeer