Jaarwisseling Delft: rustig verlopen en prima sfeer

Tussen alle jaarwisselingberichten in de media, viel één artikel positief op. Burgemeester Verkerk van de gemeente Delft sprak in het AD van een jaarwisseling die “over het algemeen rustig is verlopen en een prima sfeer had”. Dit had ook gevolgen voor agressie en geweld tegen hulpverleners: “Er was maar één locatie waar de brandweer en politie last hadden van agressiviteit van het publiek. Het illegale vuur dat daar was aangestoken, is in de loop van de nacht uitgemaakt.” Edith van den Berg, programmamanager Veiligheid van de gemeente Delft, tevens coördinator oud & nieuw vertelt over hun aanpak.

“De gemeente Delft werkt met een stuurgroep waarin vertegenwoordigers van politie, brandweer, Avalex (reiniging), Breed Welzijn Delft (BWD, jongerenwerkers en activiteiten voor jongeren) en de gemeente (wijkzaken, communicatie en stadsbeheer) zitten. Deze stuurgroep staat onder leiding van de Programmamanager veiligheid, die ook coördinator oud & nieuw is. Als centraal middel heeft de stuurgroep een draaiboek voor 30 december tot en met 1 januari opgesteld. Hierin staat wie wat doet evenals alle telefoonnummers van de vertegenwoordigers.

vuurpijl

Eind november komen alle medewerkers van de BWD die in jongerencentra en buurthuizen dienst draaien in de kerstvakantie, de wijkcoördinatoren, de wijkagenten, de brandweer, stadsbeheer, etc. in een grote groep bij elkaar. Dit is het zogenoemde platformoverleg, dat geleid wordt door de programmamanager veiligheid. Hier worden alle neuzen dezelfde kant op gericht. Daarnaast hebben we een communicatieplan, waarin we ons richten op een veilig, opgeruimd en gezellig oud & nieuw.

Vanaf kerst zijn de wijkagenten elke dag in dienst, vooral in de avond. Zij komen ook in de jongerencentra en houden zo contact. Op 31 december rijdt vanaf 22.00 uur in opdracht van de gemeente een beveiligingsbedrijf met diverse wagens langs leegstaande buurt- en wijkaccommodaties en alle schoolpanden. Dit om brand en vandalisme tegen te gaan.”

Gedoogvuren
Als effectief middel in de beheersing van oud & nieuw wordt de aanpak van de gedoogvuren genoemd. Edith van den Berg vervolgt: “In Delft zijn vijf gedoogvuren. Dit zijn vast locaties met een legale vuurplek. De kerstbomen voor deze vuren worden in de periode tussen kerst en oud & nieuw verzameld in containers op één plek. Op oudejaarsdag worden dan naar iedere vuurplek twee containers gereden. De jeugd en andere vuurliefhebbers weten dat als er al materiaal op de vuurplek ligt, de containers niet worden geleverd. Dat is twee jaar geleden ook daadwerkelijk gebeurd, de container is toen rechtstreeks naar de vuilstort gegaan.

Er zijn bovendien alleen gedoogvuren als er ook activiteiten zijn die door de BWD worden georganiseerd in de nabijgelegen buurthuizen. In de voormaatregelen worden de jongerencentra waar een gedoogvuur is, bezocht door de politie, de gemeente en de BWD om de spelregels rond oud & nieuw door te spreken. Er is een afwisselend en goed programma van activiteiten bij de BWD waar dit jaar ook extra geld voor beschikbaar is gesteld.”

Evalueren en aanpassen
De aanpak van Delft is niet iets van afgelopen jaarwisseling. Edith van den Berg: “We kennen zeker de laatste vijf jaar een gedegen en samenhangende aanpak die jaarlijks wordt geëvalueerd. Ook de terugblik die na een maand plaatsheeft, leidt weer tot aanpassing van het draaiboek. Zo blijven we de processen, en dus ook de effectiviteit, vergroten. Omdat we al een aantal jaar op deze manier werken, werpt het duidelijke vruchten af, zowel in de samenwerking ( je weet elkaar snel te vinden) als in een steeds completer draaiboek. Dat neemt niet weg dat je incidenten nooit kunt voorkomen. De voorlaatste oud & nieuw hadden we twee grote branden al voor 23.00 uur.

Interessant is dat we in de aanloop naar deze jaarwisseling ook zijn gaan nadenken over een noodscenario als bijvoorbeeld de vuren vanwege harde wind niet door kunnen gaan. Dit dreigde namelijk te gebeuren bij de jaarwisseling van 2006/2007. Wij hadden daar destijds niets voor geregeld. Het doordenken van een dergelijk noodscenario was een goede exercitie om te weten wie welke rol heeft in een dergelijke situatie en waar je van afhankelijk bent met elkaar.”

Tips voor andere gemeenten
In antwoord op de vraag wat ze mee wil geven aan andere gemeenten, geeft Edith van den Berg aan: “Werk samen op een zo breed mogelijke basis, leg afspraken vast en durf elkaar aan te spreken. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je investeert in de onderlinge contacten zowel binnen de stuurgroep, maar vooral ook in de contacten met de jongeren. En niet alleen in deze periode. Zorg voor een heldere regie en korte lijnen, ook nà 18.00 uur. In de laatste week voor oud & nieuw hebben we contacten gehad buiten kantooruren en op dagen dat de gemeentekantoren dicht zijn. Als coördinator oud & nieuw ben ik bijvoorbeeld zelf op oudejaarsavond vanaf 21.00 uur op het politiebureau aanwezig en rijd ik mee met de chef van dienst van de politie. Zo hebben we na afloop een gezamenlijk beeld van de nacht.

Informatie: wilt u meer informatie over deze aanpak, dan kunt u contact opnemen met Edith van den Berg.

kaart 'ik heb het verknald'