Video: Ruimtevaartjaar 2008 gelanceerd

Minister Van der Hoeven heeft woensdag 23 januari samen met astronaut André Kuipers het Ruimtevaartjaar 2008 gelanceerd.

In het atrium van het ministerie van Economische Zaken onthulde de minister samen met de tweede man die voor Nederland de ruimte inging een aantal audiovisuele panelen. Hierop zijn de successen van de Nederlandse ruimtevaartindustrie te zien. Het is de bedoeling dat de panelen ook op andere plaatsen worden tentoongesteld.

In november 2008 wordt de ministersconferentie van de ESA (European Space Agency) in Den Haag gehouden. Nederland is dit jaar voorzitter van de ESA. Tijdens de conferentie worden besluiten genomen over de toekomst van de ruimtevaart. De verantwoordelijke ministers praten er onder andere over de toetreding van nieuwe lidstaten tot de ESA en de ontwikkeling van een nieuw lanceervoertuig. Het kabinet draagt per jaar 100 miljoen euro bij aan onderzoeken die in opdracht van de ESA worden uitgevoerd. Daarbij zijn ook de Nederlandse industrie en wetenschappelijke instellingen betrokken.