Commissie Frijns: 'Hoge beloningen goed voor prestaties'

De beloningen van topbestuurders zijn goed voor de prestaties van bedrijven. Dat zegt de Commissie Frijns in het rapport over de naleving van de Corporate Governance Code door bedrijven in 2007.

Minister Van der Hoeven en minister Bos van Financiën namen de rapportage 19 december 2007 in ontvangst. In het rapport doet de Commissie verslag van de naleving van de gedragsregels voor goed ondernemingsbestuur van vennootschappen en institutionele beleggers over het jaar 2007.

Beursgenoteerde bedrijven hielden zich in 2007 gemiddeld voor 95 procent aan de gedragsregels.
De hoge beloningen voor topbestuurders hebben een positief effect op de prestaties van de bedrijven. De totale beloning van bestuurders is tussen 2002 en 2006 flink gestegen. Nederland wijkt daarin niet af van andere Europese landen.
De Commissie wijst ingrijpen van de overheid in de topinkomens door wettelijke maatregelen af. Dat zou niet goed zijn voor het vestigingsklimaat. De kans bestaat dat bedrijven hun hoofdkantoor naar het buitenland zullen verplaatsen.

Frijns pleit voor zelfregulering om buitensporige beloningen in de top te voorkomen. De raad van commissarissen zou een meer grip moeten hebben op de toegekende beloningen. Deze toezichthouders zouden een begrenzing moeten invoeren van de variabele beloning als maximumpercentage van het vaste salaris. De Commissie Frijns pleit verder voor meer vrouwen in de raad van commissarissen.