Verburg bepleit duurzaamheidsprong voor veehouderij

De veehouderij moet gaan produceren met meer respect voor mens, dier en milieu. Dat was de boodschap van minister Verburg die Ad Tabak (plaatsvervangend directeur directie Kennis) gisteren overbracht tijdens een toespraak op het congres 'Kansen voor kennis'. Tabak verving de minister tijdens dit ZLTO-congres in Kaatsheuvel.

Tijdens de toespraak werd ingegaan op de toekomst van de veehouderij. De veehouderij komt de komende jaren voor grote uitdagingen te staan. Dit zijn uitdagingen die te maken hebben met de internationale concurrentie, met het effect van de veehouderij op milieu en klimaat en met het maatschappelijk draagvlak. Op al deze terreinen kan de sector verbeteringen aanbrengen. Hiervoor is een duurzaamheidsprong nodig.

Terwijl de handelsketen globaliseert, vinden steeds meer mensen dat het klimaat en het milieu beter beschermd moeten worden. Volgens Verburg kunnen veehouders hier uitstekend op inspelen. "Veehouders kunnen het goud in zichzelf wakker maken, maar er is wel inventiviteit en doorzettingsvermogen voor nodig."
Veehouders benutten nu vaak al de kansen die er op energiegebied liggen. Er zijn steeds meer veehouders die investeren in mestvergisting of mestverbranding.

Volgens Verburg moet Nederland zich niet richten op groeimarkten in Azië, maar kan Nederland zich beter richten op het topsegment van de Noordeuropese markt: wat uit Nederland komt is topklasse. Naast prijs staat daarbij de kwaliteit voorop.

Tenslotte denkt Verburg dat veehouders er goed aan doen om over de schaalgrootte van hun bedrijf te overleggen met gemeenten, provincies en omwonenden. Daarbij kan het gaan om afspraken over milieubescherming, landschappelijke inpassing en dierenwelzijn.