Militaire sporters terug uit India

De honderd militaire sporters die afgelopen dagen deelnamen aan de Militaire Wereldspelen in India keren dinsdag 23 oktober om 08:00 uur terug in Nederland. Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm, verwelkomt de sporters op vliegbasis Eindhoven.

Nederland behaalde vier medailles. Judoka’s kapitein Guillaume Elmont en eerste luitenant Deborah Gravenstijn wonnen beiden goud. Judoka eerste luitenant Danielle Vriezema behaalde brons. Door atleet sergeant Gregory Sedoc is ook brons gewonnen op de 110 meter horde. Topschutter sergeant 1 Dick Boschman haalde geen medaille, maar verbeterde wel het nationaal record geweerschieten op 300 meter in drie houdingen. Naast de prestaties van deze vier Defensie Topsporters hebben de andere militaire sporters ook goed gepresteerd. Nederland heeft zich als nummer eenentwintig van de honderddrie deelnemende landen geplaatst.

De Militaire Wereldspelen worden eens in de vier jaar gehouden en zijn een equivalent van de Olympische Spelen. Doordat veel militaire sporters ook op de Olympische Spelen vertegenwoordigd zijn, is het niveau van het totale deelnemersveld hoog.

Chief of Mission generaal-majoor Huub Schouenberg heeft groot respect voor de Indiase organisatoren. “Of het nu het Gachibowly stadion is, de slaapaccommodatie of de gastvrijheid, niemand hoeft te klagen.” Toch vonden de wereldspelen duidelijk in een andere omgeving plaats. Schouenberg: “Ik denk dat het voor iedereen, net als voor mij, een stevige cultuurschok was. De warmte, de mensen, de geuren, de manier van zaken doen, de verschillen tussen arm en rijk en vooral ook het chaotische verkeer. Toch zie je dat iedereen snel de draad oppakt.”