Slachtoffers mensenhandel beter beschermd

Staatssecretaris Albayrak wil betere bescherming voor slachtoffers van mensenhandel. Dat heeft zij vandaag, op de Europese dag tegen mensenhandel, bekend gemaakt.

Staatssecretaris Albayrak schrijft, mede namens de minister van Justitie, in een brief aan de Tweede Kamer dat slachtoffers van mensenhandel in aanmerking komen voor een verblijf op humanitaire gronden, ook als er geen aangifte is gedaan. Er moet dan wel sprake zijn van schrijnende omstandigheden. In het huidige beleid zijn zij verplicht aangifte te doen om voor rechtmatig verblijf in aanmerking te komen (de B9-regeling).

De staatssecretaris schrijft verder dat zij na drie jaar legaal verblijf op grond van de B9-regeling zal toetsen of er ook zonder een veroordeling van de dader kan worden overgegaan tot verlening van een zelfstandige verblijfsvergunning. Zij volgt hiermee een aanbeveling op van de nationaal rapporteur mensenhandel.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen die risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel zullen intensief worden begeleid in een besloten opvang.