Albayrak: Betere bescherming voor slachtoffers mensenhandel

Staatssecretaris Albayrak van Justitie wil een betere bescherming voor slachtoffers van mensenhandel. Als er sprake is van schrijnende omstandigheden komen zij in aanmerking voor verblijf op humanitaire gronden. De Staatssecretaris heeft dit bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in het kader van de Europese dag tegen mensenhandel. Zij heeft hierover mede namens minister Hirsch Ballin van Justitie een brief aan de Kamer gestuurd.

In het huidige beleid moeten slachtoffers van mensenhandel aangifte doen om voor rechtmatig verblijf in aanmerking te komen (de B9-regeling). Zij krijgen dan een vergunning voor de duur van het strafrechtelijk onderzoek. In de toekomst kan er in voorkomende gevallen ook een vergunning worden verstrekt als er geen aangifte is gedaan. Er moet dan wel sprake zijn van schrijnende omstandigheden. moet dan wel sprake zijn van schrijnende omstandigheden angifte is gedaan er van de Europese dag tegen mensenhandel. oten opva

Het verlenen van verblijf heeft uitdrukkelijk een humanitair doel en mag er niet toe leiden dat Nederland als land aantrekkelijker wordt voor mensenhandelaren. Om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van slachtofferschap wordt het oordeel van politie en het Openbaar Ministerie gevraagd. Hulpverleningsorganisaties kunnen hierbij helpen door objectieve gegevens aan te reiken. In december volgt een conferentie met hulpverleningsorganisaties waarin de verblijfsrechtelijke positie van slachtoffers van mensenhandel centraal staat.

De staatssecretaris kondigt in haar brief ook aan dat zij na drie jaar legaal verblijf op grond van de B9 regeling zal toetsen of er ook zonder een veroordeling van de dader kan worden overgegaan tot verlening van een zelfstandige verblijfsvergunning. Zij volgt hiermee een aanbeveling op van de nationaal rapporteur mensenhandel.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen die risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel zullen intensief worden begeleid in een besloten opvang. Deze kwetsbare groep wordt zo in bescherming genomen tegen mensenhandelnetwerken. Indien mogelijk wordt gewerkt aan terugkeer.