Opstelten tegen kindermishandeling

De burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten, wordt de voorzitter van de stuurgroep Aanpak Kindermishandeling. Minister Rouvoet zei dit op donderdag 18 oktober tijdens het algemeen overleg over Kindermishandeling in de Tweede Kamer.

De stuurgroep gaat een actieve rol vervullen bij de realisatie van het plan van aanpak kindermishandeling ‘Kinderen Veilig Thuis’. Prioriteit wordt gegeven aan de landelijke invoering van de Regionale Aanpak Kindermishandeling (RAAK).

Deze aanpak is de afgelopen jaren in een aantal regio’s met succes beproefd. Elke burger en professional moet, als het aan de stuurgroep ligt, straks beseffen dat iedereen een actieve rol heeft bij de bestrijding van kindermishandeling. De stuurgroep wil in dit verband meer maatschappelijke aandacht voor het fenomeen kindermishandeling.

Signalen

Rouvoet sprak tijdens het kamerdebat de ambitie uit dat Nederland over enkele jaren ‘één grote RAAK-regio’ is. Een regio waar alle professionals alert zijn op signalen die duiden op kindermishandeling. Waar men elkaar goed weten te vinden om de mishandeling aan te pakken en te stoppen. De minister beloofde de Tweede Kamer op de hoogte te houden van de invoering van de RAAK-aanpak. Hij zegde toe een nul-, midden-, en eindmeting te houden.