Kindermishandeling effectiever bestrijden

Na 2011 functioneert er tenminste één Centrum voor Jeugd en Gezin in alle gemeenten die nu een consultatiebureau hebben. Dat is een van de punten uit het beleidsprogramma dat het kabinet vandaag aanbood aan de Tweede Kamer. De zeven grootste gemeenten gaan hun ervaringen met het opzetten van een Centrum voor Jeugd en Gezin delen met tien middelgrote en kleine gemeenten. Zo ontstaan aanbevelingen en randvoorwaarden voor de aanpak in alle andere gemeenten. Het kabinet zal die aanpak verder uitwerken tot een 'basismodel Centrum voor Jeugd en Gezin', dat wettelijk wordt verankerd. Op korte termijn wordt een concreet uitgewerkt plan aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Samenwerking

In vogelvlucht laten we nog wat beleidsvoornemens voorbijkomen. In grote delen van het onderwijs werken Zorg- en Adviesteams succesvol. Ze zijn voorbeelden van multidisciplinaire samenwerking zoals de Centra voor Jeugd en Gezin dat ook zijn. De vorming van nieuwe Zorg- en Adviesteams krijgt steun. Het werk van deze twee instanties moet goed op elkaar worden afgestemd.

De bestrijding van kindermishandeling wordt effectiever door preventie, signalering en ingrijpen. Alle ouders krijgen op verzoek opvoedondersteuning. Ouders die het nodig hebben, krijgen gerichte hulpverlening. Vanaf 2009 kunnen alle gemeenten en instellingen die zich bezighouden met jongeren tot 23 jaar, risicosignalen melden in de Verwijsindex Risicojongeren. Ook zal vanaf 2009 de gehele jeugdgezondheidszorg, inclusief de Centra voor Jeugd en Gezin, met het Elektronisch Kinddossier werken.

Wachttijden

Het kabinet wil de wachttijden voor de geïndiceerde jeugdzorg beperken tot maximaal negen weken na indicatiestelling. Dus negen weken nadat is vastgesteld dat die zorg nodig is. Rouvoet heeft de sector gevraagd nieuwe normen vast te stellen voor de maximale wachttijden. Tot dat moment wordt de termijn van negen weken scherp bewaakt.

In 2008 wordt gestart met de invoering van een nieuwe en meer efficiënte werkwijze in de jeugdbescherming. Bij spoedeisende situaties moet binnen één week een kinderbeschermingsmaatregel zijn genomen, zo stelt het kabinet. Vanaf eind 2008 werken alle gezinsvoogdijwerkers volgens een effectievere methode, met minder kinderen onder hun hoede. In 2010 heeft het kabinet nieuwe wetgeving ingevoerd die maatwerk mogelijk maakt wanneer het nodig is in gezinnen in te grijpen. Uitgangspunt is dat de privacywetgeving niet mag verhinderen dat mishandelde kinderen adequate hulp krijgen.