ConsuWijzer al meer dan 500.000 keer bezocht

ConsuWijzer is sinds de oprichting een jaar geleden al meer dan 500.000 keer bezocht. 'De cijfers laten zien dat ConsuWijzer broodnodig is', aldus staatssecretaris Heemskerk.

ConsuWijzer is het informatieloket van de overheid dat consumenten informeert over hun rechten en waar zij terecht kunnen met klachten. Het is een gezamenlijk project van OPTA, de Consumentenautoriteit en NMa.

ConsuWijzer past in het beleid van Heemskerk om de consument beter te informeren over zijn rechten en plichten. ‘Hierdoor komt de consument beter beslagen ten ijs en dat prikkelt bedrijven om beter te presteren’, aldus Heemskerk.

Heemskerk sprak woensdag 3 oktober tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van ConsuWijzer. De meeste meldingen die ConsuWijzer binnenkreeg gingen volgens Heemskerk over het (ongemerkt en/of ongewild) aangaan van abonnementen met aanbieders van energie of telecom, kopen via internet en over garantieperikelen.

SMS-klachten

Het in juni 2006 speciaal ingestelde meldpunt voor klachten over ringtones en andere sms-diensten ontving ruim 520 klachten. Voor OPTA een bekrachtiging voor het aanscherpen van gedragscodes voor de aanbieders van sms-diensten, sms-makelaars en de mobiele aanbieders. De ondernemingen zijn hier inmiddels mee aan de slag gegaan.

De Consumentenautoriteit gaat daarnaast optreden tegen mogelijk misleidende gedragingen van aanbieders van gratis ringtones op met name websites voor kinderen en jongeren.

Geschillencommissies

Het ministerie van Economische Zaken wil volgens Heemskerk verder de afhandeling van individuele klachten verbeteren. De staatssecretaris gaf daarom aan dat zijn ministerie ‘stimuleert dat er tien nieuwe geschillencommissies tot stand komen, van consumentenorganisaties en branches’.

Vier daarvan komen er met zekerheid: airconditioning, rijopleidingen, dakbedekking en tweewielers. Deze commissies zullen varen onder de vlag van de Stichting Geschillencommissies.