Brede maatschappelijke coalitie wil benutting van kennis bevorderen

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Innovatieplatform, het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het Platform Bèta Techniek.

Publieke kennisinstellingen (universiteiten, HBO’s en onderzoeksinstellingen), overheid en het bedrijfsleven willen nog intensiever gaan samenwerken om de maatschappelijke waarde en de benutting van kennis te vergroten.

De kennisinstellingen en bedrijven hebben daartoe op 15 maart 2007 een verklaring aangeboden aan minister Van der Hoeven (Economische Zaken) en minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Op het congres ‘De kunst van verzilveren’ tekenden, onder leiding van het Innovatieplatform, de VSNU, HBO Raad, VNO-NCW, MKB-Nederland, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Technologiestichting STW, Platform Bèta Techniek, TNO en de Associatie van Grote Technologische Instituten (GTI’s) een intentieverklaring om gezamenlijk valorisatie binnen de Nederlandse kenniseconomie verder te ontwikkelen. Zij zetten daarmee de stap om in dialoog met het nieuwe kabinet te komen tot een innovatieve en ondernemende economie.

Valorisatie is de term die wordt gebruikt om de benutting van kennis en het creëren van maatschappelijke en economische waarde te bevorderen. Nederland wil innovatie en de kennisintensieve samenleving uitbouwen en ten volle benutten. Daarvoor moet de aanwezige kennis bij universiteiten en hogescholen, optimaal wordt gebruikt: de samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheid moet verder worden bevorderd. Vanaf de start van het Innovatieplatform is geconstateerd dat dit proces extra ondersteuning kan gebruiken. De kennis stroomt nog niet op ieder gebied voldoende door naar bedrijfsleven en maatschappij.

In hun verklaring roepen de kennisinstellingen en het bedrijfsleven de overheid op dit initiatief kracht bij te zetten. Dit gebeurde op het congres ‘De kunst van verzilveren’ waar valorisatie centraal stond. Het congres werd georganiseerd door het Innovatieplatform, het ministerie van Economische Zaken (EZ), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het Platform Bèta Techniek.

Tijdens de bijeenkomst werden verschillende lopende initiatieven en ‘best practices’ op het gebied van valorisatie in de spotlights gezet door presentaties, workshops, een kennismarkt en diverse netwerkmomenten. Het congres past in de actielijn die is uitgezet door het Innovatieplatform. Samen met kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid is de afgelopen tijd gezocht naar kansen voor en knelpunten bij de valorisatie van onderzoek. Dit leidde eerder onder meer tot het Innovatieplatform-advies “Verzilveren van kennis; de valorisatie van universitaire kennis”.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl

Voor journalisten:
-Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, telefoon: (070) 3797256/06-46152406, e-mail: r.p.stevens@minez.nl
-Aicha Lubbinge, persvoorlichter ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, telefoon: 070-4122859/ 06-15038401, e-mail: a.j.lubbinge@minocw.nl
-Rolf Schreuder, woordvoerder Platform Bèta Techniek, telefoon 06-22806001
r.schreuder@deltapunt.nl
-Aly Oldersma, woordvoerder VSNU, telefoon: 06-14724703, e-mail: oldersma@vsnu.nl
-Len Middelbeek, woordvoerder Innovatieplatform, telefoon: 06-11011666 ,e-mail: lm@innovatieplatform.nl