Welkomstwoord staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman opening Nederlands paviljoen Euronaval, Parijs
Geachte aanwezigen, beste ondernemers,
Goedemorgen en van harte welkom bij de opening van het Nederlandse paviljoen, hier op Euronaval in Parijs. Dit jaar is alles anders door de Olympische Spelen: een ander moment en een andere locatie. Maar wat blijft, is het belang en de indrukwekkende omvang van dit evenement.
Ik vind het een eer u hier als staatssecretaris van Defensie welkom te heten, te midden van zoveel internationale partners, bedrijven en deskundigen. Euronaval bestaat al meer dan 50 jaar, maar de urgentie voor nieuwe technologieën en het opschalen van de productie is groter dan ooit. De oorlog in Oekraïne test onze veerkracht. En ook op andere plekken staat de wereld in brand of kan het vuur elk moment oplaaien.
Daarom ben ik blij u hier met zovelen te zien. Want de Nederlandse defensie-industrie heeft een grote rol te vervullen, zeker de maritieme sector.
Dit paviljoen staat symbool voor waar Nederland goed in is: hoogwaardige technologie, vakmanschap en een sterke samenwerking tussen industrie, kennisinstellingen en overheid. En dat is precies waar het om draait: samenwerking. Niet alleen deze week, maar ook de komende decennia. Defensie heeft u nodig – uw vernuft, uw creativiteit. En daarvoor hebben we elkaar nodig, ook internationaal.
De markt kreeg de afgelopen maanden grote nieuwe opdrachten: 12 moederschepen voor de Nederlands-Belgische mijnbestrijdingscapaciteit, gebouwd door de Franse Naval Group; 4 Anti-Submarine Warfare fregatten voor Nederland en België, door Damen Naval; en natuurlijk de 4 Orka-klasse onderzeeboten, ook toegewezen aan de Naval Group.
De samenwerking met de Fransen, uw gastheer deze week, is innig. En dat is ook goed: we kunnen van elkaar leren en samen komen we verder. Andersom biedt het Nederlandse bedrijven ook toegang tot de Franse markt. Daarbij komen we nu op het punt van ‘leveren’: het is tijd dat de Fransen over de brug komen met contracten. Contracten die Nederlandse bedrijven snel en slim kunnen tekenen. En laat het vooral weten als Defensie of de NIDV u daarbij kunnen helpen.
Voor alle opdrachten geldt: werk samen, zoek de verbinding. Of je nu hoofdaannemer bent, onderaannemer of toeleverancier – alleen door samen te werken en te innoveren blijven we onze tegenstanders een stap voor.
Defensie trekt voor het innovatieve bedrijfsleven de komende jaren € 1,1 miljard uit. Geld voor u, voor nieuwe toepassingen en nieuwe manieren van samenwerken. En met ‘samen’ doel ik nadrukkelijk ook op het onderwijs: samenwerken met universiteiten en HBO, maar zeker ook met het MBO. Nederland moet zich ontwikkelen van een kenniseconomie naar een economie die draait om intellectueel eigendom. Bedrijven, start-ups, scale-ups.
Speciaal voor die laatsten richt Defensie nog dit jaar het SecFund op: € 100 miljoen om innovaties een dikke boost te geven. Dus kom met goede, gezamenlijke ideeën en benut die kansen!
Anders dan de Olympische Spelen is veiligheid geen sportwedstrijd waarbij landen tegen elkaar strijden voor medailles. We zijn partners in de strijd en gaan samen voor het beste resultaat. Ik wens u een vruchtbare week en verklaar hierbij het Nederlands paviljoen voor geopend!