Toespraak minister Bruins tijdens opening tentoonstelling 'Triceratops: de kudde' in Naturalis

Op donderdag 17 oktober sprak minister Bruins tijdens de opening van de tentoonstelling 'Triceratops: de kudde' in Naturalis. 

Het gesproken woord geldt. 


Hallo allemaal.
 

Als kind was ik blij dat je bij onze bibliotheek ongelimiteerd non-fictieboeken mocht lenen. Daar maakte ik ook dankbaar gebruik van. Want ik verslond als jongetje boeken over verloren gewaande steden, archeologie en geologie.
 

Aardlagen, fossielen, botten, reconstructies…Als kind kon ik er geen genoeg van krijgen. En die fascinatie is nooit verdwenen, maar verder uitgediept naarmate ik ouder werd en zelf besloot om de wetenschap in te gaan. Nog steeds ben ik geboeid door alles wat we kunnen leren over ons verleden. Ook als we zeer ver teruggaan in de tijd.
 

Dat brengt mij bij het heden. Bij de reden waarom we vandaag bij elkaar zijn gekomen. Daarvoor kijk ik vooral naar de onderzoekers en preparateurs van Naturalis, maar ook naar de paleontologiestudenten en de vele vrijwilligers die gezamenlijk deze wereldvondst wisten op te diepen. Deze ontdekking is gedaan dankzij uw nieuwsgierigheid, uw wil om vragen te stellen en om – letterlijk! - te graven naar antwoorden.
 

Ruim tien jaar werk zit er in deze tentoonstelling. Oneindig veel graven, prepareren en puzzelen. Daar is het eindresultaat zeker naar, want u heeft met elkaar een unieke ontdekking gedaan. Wereldwijd zijn er slechts een handvol skeletten van triceratopsen te bewonderen. Dat maakt het extra bijzonder dat bezoekers hier, in Naturalis, straks kunnen genieten van een kudde van vijf van deze driehoornige dino’s. U begrijpt het: het kind in mij wordt hier razend enthousiast van. En de volwassene trouwens ook.
 

Ik ben bij lange na niet de enige. Want een paar van de allergrootste dinofans mochten gisteren al genieten van de splinternieuwe tentoonstelling. En talloze mensen konden afgelopen zomer de triceratopsen los van elkaar bewonderen in diverse bibliotheken, waar jong en oud zich kon verdiepen in de wereld van dinosaurussen.
 

Maar straks kan iedereen ze zien. Bij elkaar, zoals ze vele, vele jaren geleden zijn gestorven. Recent Nederlands onderzoek laat zien dat triceratopsen vroeger ook in kuddes leefden. Ze leefden samen, aten samen, beschermden elkaar. Misschien wekken daarom deze dino’s zo’n diepe fascinatie bij ons op.


Want ook wij, als mensen, bewegen in groepen. Ook wij vertonen sociaal gedrag. Ook wij leven samen, eten samen, beschermen elkaar. Ook wij kunnen niet zonder elkaar.

We kunnen ook niet zonder de kennis en kunde die onderzoekers hier tentoonstellen. Dat zegt niet alleen het innerlijke kind in mij of de volwassene die hier voor u staat, maar dat zeg ik vooral als minister. Uw onderzoek is een prachtig voorbeeld van hoe mijn portefeuilles, wetenschap, onderwijs en cultuur, met elkaar versmelten. U onderzoekt eeuwenoude botresten van dinosaurussen, en vervolgens deelt u uw kennis met jong en oud. Dat is van onschatbare waarde. 
 

Laten we daarom snel de tentoonstelling openen, en die schat aan waardevolle kennis doorgeven aan nog meer mensen.  
 

Dank u wel!