Toespraak van staatssecretaris Paul bij uitreiking Leraren van het Jaar 2024

Staatssecretaris Mariëlle Paul hield op donderdag 3 oktober 2024 een toespraak in Theater Singer in Laren, waar zij bekendmaakte wie de Leraren van het Jaar zijn. 

Het gesproken woord geldt.
 

Goedemiddag allemaal.

Wat goed dat jullie er zijn. Een volle zaal, vol met energie. En misschien ook met wat zenuwen. Want de grote vraag is natuurlijk: welke vier docenten mogen zich straks 365 dagen lang ‘Leraar van het Jaar’ noemen?

Het antwoord laat nog even op zich wachten. Nog heel even, dat beloof ik.

Terwijl ik hier zo sta, moet ik denken aan vorig jaar. Toen mocht ik ook deze prijzen uitreiken en voelde ik dezelfde gezonde spanning rondsuizen.

Ik sprak destijds over juf Tilly, mijn allereerste kleuterleidster. Zij gaf mij als 4-jarige die nauwelijks Nederlands sprak het vertrouwen om op de eerste schooldag het gebouw binnen te wandelen. Gewoon, door mijn hand vast te pakken.

Juf Tilly is slechts een van de geweldige leraren die ik tijdens mijn schoolcarrière ben tegengekomen. Ik moet dan denken aan juffrouw Bloem, meneer Verschuren,  meneer Van Dijk en Puntje, de bijnaam van onze geliefde geschiedenisleraar. Stuk voor stuk leraren die heel veel kennis en kunde overbrachten. En die mij ook nog eens echt zagen. Die wisten wat ik kon, mij bij de hand pakten en mij op weg hielpen.

Dat doen jullie ook. De twaalf genomineerden in deze zaal. Ook jullie hebben je leerlingen volledig in beeld. Jullie weten wat ze kunnen, wat ze lastig vinden én wat ze nodig hebben.

Ik vind het ook mooi dat jullie je eigen accenten leggen. Zo wil de ene leraar al haar leerlingen het gevoel geven dat ze er bij horen, de andere docent wil strijden voor goede stageplekken voor haar studenten en weer een andere leraar wil ervoor zorgen dat meer mensen in het onderwijs bekend zijn met lesaanpakken die bewezen effectief zijn volgens de praktijk én de wetenschap. 

Dat vereist hard werk, en grote betrokkenheid. En misschien ook wel een beetje magie. Want het is haast magisch, de kracht die je als leraar bezit. Je weet kennis zo te verpakken, waardoor jouw leerlingen die feiten maar al te graag willen uitpakken. Je helpt ze ook om hun eigen draai, hun eigen plek te vinden. Om goed om te gaan met klasgenoten, hongerig te blijven naar nieuwe kennis en zelfstandig te worden.

Dat is geen makkelijke taak, maar jullie doen het gewoon. Jullie staan achter je leerlingen.

En ik sta achter jullie, én alle leraren van Nederland. Ik zie ook hoeveel er op jullie bord ligt. De samenleving en de politiek hebben de neiging om daar meer taken bovenop te stapelen. Om jullie te overvragen. Ik werk hard om dat tegen te gaan, want leraren moeten zich kunnen focussen op wat het allerbelangrijkste is, en dat is lesgeven. En volle aandacht en energie geven aan jullie leerlingen.

Beste mensen,

Ik had beloofd dat ik jullie niet te lang in spanning zou laten zitten.

Maar ik wil nog wel één ding zeggen: straks maak ik vier winnaars bekend, maar in mijn ogen hebben jullie allemaal allang gewonnen. Want jullie werk is ontiegelijk belangrijk. En wat mij betreft zijn jullie allemaal ‘Leraar van het Jaar’. 365 dagen lang en ook daarna!

Dank jullie wel!