Nieuw model paspoort en ID-kaart

Vandaag worden het nieuwe paspoort en de nieuwe identiteitskaart in gebruik genomen. Deze modellen bevatten een aantal nieuwe kenmerken. Hiermee voldoen de nieuwe modellen aan de laatste internationale beveiligingsstandaarden, wet- en regelgeving en zijn ze inclusiever geworden.

Oude modellen blijven geldig

Je kunt je huidige documenten dus gewoon blijven gebruiken tot de uiterste geldigheid van het document. Zodra je een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvraagt, ontvang je het nieuwe model.

Nieuwe kenmerken, vertrouwd uiterlijk

Om de herkenbaarheid van de reisdocumenten zo veel mogelijk te behouden, blijft het vertrouwde uiterlijk zichtbaar. Voor extra veiligheid zijn wel nieuwe kenmerken aangebracht. Zo is de kleine pasfoto op de documenten een kleurenfoto (LASINK™ Helios) geworden.

Voelbaar hulpmiddel

Bij de vernieuwing van de identiteitskaart is ook gelet op de toegankelijkheid van de identiteitskaart voor personen met een visuele beperking. Hiervoor zijn voelbare diagonale ribbels op de voorzijde van de identiteitskaart aan beide zijden aangebracht. Hierdoor wordt de kaart voor deze personen gemakkelijker herkenbaar en te onderscheiden van allerlei andere pasjes.