Definitief besluit omroepportals NPO

Definitief besluit van staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) over de omroepportals Ongehoord Nederland! en Omroep Zwart en beëindigen kro.nl en ncrv.nl. 

Nieuw kanaal beginnen, een bestaand kanaal wijzigen of stoppen

Als de NPO nieuwe televisie of radiokanalen wil beginnen, moet de staatssecretaris van OCW dat goedkeuren. Ook belangrijke wijzigingen of het beëindigen van bestaande kanalen moet de staatssecretaris van OCW goedkeuren. Nederland heeft met de Europese Commissie afgesproken dat daarvoor een transparante procedure wordt gevolgd.

De procedure is in het kort:

  • de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media adviseren de staatssecretaris;
  • belanghebbenden kunnen een eerste inbreng sturen naar de Raad voor Cultuur en het Commissariaat;
  • de Autoriteit Consument en Markt rapporteert over de markteffecten
  • de staatssecretaris stelt een ontwerpbesluit op;
  • belanghebbenden kunnen binnen 6 weken reageren op het ontwerpbesluit;
  • de staatssecretaris stelt een definitief besluit op;
  • belanghebbenden kunnen binnen 6 weken tegen dit besluit beroep instellen bij de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank Amsterdam.

Aanvraag NPO voor nieuwe omroepportals en het beëindigen van kro.nl en ncrv.nl

De NPO doet een aanvraag zodat de nieuwe toetreders tot het omroepbestel Ongehoord Nederland! en Omroep Zwart een omroep portal kunnen verzorgen. De omschrijving en profiel van deze omroepportals is gelijk aan het profiel van de huidige omroepportals.

Per 1 januari 2019 zijn de omroepverenigingen KRO en NCRV gefuseerd tot de Vereniging KRO-NCRV. Voorheen waren KRO en NCRV een samenwerkingsomroep en hadden deze twee omroepen ieder een afzonderlijke omroepportal, respectievelijk kro.nl en ncrv.nl. Tot 1 januari 2019 bevatten deze twee portals aanbod gericht op de achterbannen van respectievelijk KRO en NCRV. Na de fusie is KRO-NCRV als één merk gaanwerken en wordt het aanbod gericht op de achterban aangeboden op kro-ncrv.nl.

Wat is een omroepportal?

Het gaat om een online kanaal op het online NPO-platform en eventueel ook op sociale media/videoplatformen, bedoeld om het omroepprofiel te verduidelijken en de binding met publiek dat interesse heeft in de programma’s, thema’s, missie en identiteit van de betreffende omroep te versterken door het aanbieden van mogelijkheden tot interactie met en participatie van het publiek. Het aanbod kan bestaan uit typerende fragmenten uit programmatitels gerealiseerd voor de gezamenlijke aanbodkanalen. Daarnaast kan het aanbod bestaan uit speciaal voor het kanaal gerealiseerde webonly-titels die zich door het specifieke karakter niet, of nog niet, lenen voor plaatsing op de gezamenlijke online aanbodkanalen. Binnen het kanaal zijn het gidsen van publiek dat interesse heeft in de programma’s, thema’s, missie en identiteit van de betreffende omroep naar andere kanalen en sites binnen de NPO-omgeving, alsmede de marketing van programma’s op gezamenlijke kanalen, belangrijke functionaliteiten. Het kanaal kan tevens op het NPO-platform verdieping en duiding van titels afkomstig van aanbodkanalen zonder non-lineaire extensie bevatten, alsmede op tijdelijke basis niet-actueel media-aanbod afkomstig uit het archief van de omroep dat niet elders op het online NPO-platform on demand wordt aangeboden.

Kennisgeving en terinzagelegging definitief besluit NPO Luister

Het besluit van de staatssecretaris Uslu bevat de goedkeuring voor de verspreiding van nieuwe omroepportals en de beëindiging van kro.nl en ncrv.nl. Op [DATUM] is in de Staatscourant kennisgegeven van de zakelijke inhoud van het besluit. Het besluit wordt ook toegezonden aan de belanghebbenden die bij het ministerie bekend zijn, onder wie de NPO als aanvrager.

Instellen beroep

Een belanghebbende kan tegen dit besluit beroep instellen bij de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 84500, 1080 BN Amsterdam. Het beroepsschrift moet binnen 6 weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd aan de rechtbank worden gestuurd.

NPO Begroting 2022

De aanvraag van nieuwe omroepportals van de NPO is opgenomen in bijlage 3 van de begroting van de NPO. De aanvraag voor het beëindigen van kro.nl en ncrv.nl is opgenomen in bijlage 5. De begroting vindt u op de website van de NPO.