8 argumenten om de herhaalprik niet te nemen (en waarom je het wél zou moeten doen)
Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt voorbij. Maar er wordt rekening gehouden met een opleving van het coronavirus in het najaar. Daarom wordt vanaf de tweede helft van september 2022 een herhaalprik tegen corona aangeboden. Maar heeft een herhaalprik in het najaar wel zin? Dokter Ted van Essen, bekend van tv-programma 'Tijd voor Max', reageert op 8 veel gehoorde argumenten om de herhaalprik niet te halen. Én hij legt uit waarom je het wél zou moeten doen.
Dr. Ted (G.A.) van Essen is gepensioneerd huisarts. Van Essen is onder andere voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting, vaccinatiearts corona bij de GGD regio Utrecht en hij is regelmatig te gast als dokter Ted in het tv-programma Tijd voor MAX.
1. De herhaalprik heeft geen zin, je wordt toch ziek.
“We weten inmiddels dat je ook mét een vaccinatie nog corona kunt krijgen. Maar het vaccin voorkomt wél dat je ernstig ziek wordt; het houdt de bescherming tegen ernstig ziek worden op peil. Je ziet dit ook aan de opnamecijfers van ziekenhuizen. Met een herhaalprik is het risico op ziekenhuisopname kleiner dan bij mensen die alleen de basisserie hebben gehad.”
Een hogere leeftijd is trouwens niet het enige risico om ernstig ziek te worden. Mensen die jaarlijks worden opgeroepen voor de griepprik krijgen de prik ook aangeboden, dit gaat via de huisarts. Daarna krijgt iedereen vanaf 12 jaar krijgt de gelegenheid om een herhaalprik te halen.”
2. Ik heb al die tijd geen corona gekregen, dus waarom zou ik nu nog de herhaalprik halen?
“Dit zie je bij elke infectieziekte. Vroeger bij de mazelen waren er ook kinderen die niet ziek werden, terwijl de hele omgeving besmet was. Het kan toeval zijn. Of het genetisch is, daar zijn nog geen antwoorden op. Maar dat je eerder geen corona hebt gekregen, wil niet zeggen dat je niet alsnog heel erg ziek kan worden. Ook omdat de bescherming van een eerdere vaccinatie na verloop van tijd afneemt."
3. Ik had minder last van corona dan van mijn verkoudheid.
“Sommige mensen zijn asymptomatisch en krijgen zelfs helemaal geen last van corona. Dat geldt ook voor griep. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking krijgt jaarlijks griep; de helft daarvan merkt daar helemaal niets van. Bij elk virus zien we dat er mensen zijn die ernstig ziek worden en mensen die alleen hele milde verschijnselen hebben, of nergens last van krijgen. En waar jij staat in dat spectrum, is niet te voorspellen. En dit gaat ook niet voor elk virus hetzelfde op. Je kunt niets merken van de ene coronavariant en van de andere ontzettend ziek worden.”
4. Eerdere coronavaccinaties die ik heb gehaald zijn voldoende.
“Het is bewezen dat dit niet het geval is. We weten dat de antistoffen langzaam teruglopen. En dat hierdoor de kans om ernstig ziek te worden na verloop van tijd weer oploopt. Voor ouderen en mensen met een zeer verzwakt immuunsysteem is het extra belangrijk om de herhaalprik te halen, omdat bij hen de bescherming sneller kan afnemen.”
5. Je kunt beter immuniteit opbouwen door corona te krijgen.
“We weten uit onderzoek dat mensen die een infectie hebben doorgemaakt én een vaccinatie hebben gehaald beter beschermd zijn dan mensen die alleen corona hebben gehad of alleen een vaccinatie hebben gekregen. Het is daarom ook voor mensen die eerder een infectie hebben doorgemaakt nog steeds belangrijk om zich te laten vaccineren. De reden hiervoor is dat het coronavirus muteert waardoor we toch weer ziek kunnen worden. De vernieuwde vaccins beschermen extra goed tegen ernstige ziekte en sterfte door COVID-19.”
6. Ik heb geen zin in de bijwerkingen.
“Het merendeel van de mensen heeft “gewone” vaccinatiereacties: een dag niet helemaal lekker, een beetje pijn in de arm, misschien een beetje verhoging. Bij de eerste vaccinatie hadden veel mensen last van bijwerkingen. Slechts een heel klein deel van de bevolking reageert allergisch op het vaccin. Dat geldt ook voor de vernieuwde vaccins. De verschillen tussen de spike-eiwitten zijn beperkt.”
7. Ik wacht met de herhaalprik tot het najaar.
"Dat is niet aan te raden, want dan ben je mogelijk te laat. We willen juist bescherming bieden vóórdat de besmettingen oplopen. Op die manier kan een opleving van het coronavirus mogelijk worden afgeremd. En als de besmettingen dan toch oplopen ben je in ieder geval beschermd".
“Het virus zal waarschijnlijk altijd onder ons blijven. We moeten onze afweer blijven trainen”
8. Ik wil niet bezig blijven met vaccineren.
“Vergelijk het met een veiligheidsgordel in de auto. Je draagt hem niet maar één keer, je draagt hem iedere keer. Je gaat niet maar één keer naar de sportschool om in conditie te blijven. Dit moet je blijven herhalen. Dat gewenningspatroon moeten we bij corona ook krijgen: het virus zal waarschijnlijk altijd onder ons blijven. We moeten onze afweer blijven trainen. Het vaccin werkt helaas niet eeuwig. Het is daarom ontzettend belangrijk om de prik te blijven herhalen om ernstige ziekte te voorkomen.”