Toespraak minister Van Engelshoven bij opening tentoonstelling Piet Oudolf en LOLA
Minister Van Engelshoven sprak bij de opening van de tentoonstelling Piet Oudolf en LOLA - In Search of Sharawadgi, op 13 juni 2021 bij Schunck in Heerlen.
[Let op: het gesproken woord geldt!]
Beste mensen,
Een paar maanden geleden interviewde de Volkskrant Piet Oudolf, in zijn studio in Hummelo. Het is medio maart, en er bloeit nog weinig in de beroemde tuin van Piet.
Toch wijst Piet de interviewer op een schaarse bloem, en merkt op:
Juist als de tuin in rust is, vallen zulke details nog mooier op.
Het deed me denken aan de eerste maanden van de lockdown, ruim een jaar geleden alweer. Een bijzonder pittige tijd, natuurlijk.
Tegelijkertijd zag ik toen, als ik door de stille straten wandelde, dingen die ik eerst niet zag, en hoorde ik geluiden die ik eerst niet hoorde.
Ik vermoed dat ik niet de enige was.
Juist als de stad in rust is, vallen zulke details op, om met Piet te spreken.
Nu was dit natuurlijk een noodgedwongen rust, en ben ik maar wat blij dat onze steden weer in bloei staan. Dat de terrassen buiten weer vol zitten. En, misschien nog wel belangrijker, dat het culturele leven weer begint te bruisen.
We kunnen in heel Nederland kunst en cultuur weer fysiek ervaren, en dat is een groot goed.
Ik besef dat de uitdagingen in de culturele sector daarmee nog niet voorbij zijn, maar er is weer perspectief. We zijn op de weg terug.
Ik ben dan ook blij en vereerd om vandaag bij deze opening te zijn, hier in Limburg.
Na een jaar waarin vele grenzen sloten, toont deze tentoonstelling ons hoe waardevol het is om juist grenzeloos samen te werken.
Zoals Piet Oudolf en zijn vrouw Anja doen, vanuit hun landgoed in Hummelo.
Jarenlang kwamen vele mensen, en trouwens ook talloze planten, vanuit de hele wereld naar de tuin en kwekerij van Piet en Anja.
Andersom vloog Piets kenmerkende stijl, een zorgvuldig gecomponeerde illusie van wilde natuur, vanuit Hummelo heel de wereld over.
Van prachtige tuinen in het Verenigd Koninkrijk tot wereldberoemde parken als Lurie Garden in Chicago en High Line in New York.
Na een jaar waarin vele grenzen sloten, toont deze tentoonstelling ons hoe waardevol het is om juist grenzeloos samen te werken.
En vanuit hartje Rotterdam steekt ook het werk van LOLA de grens over. Van een groot stadsbos rondom heel Madrid, tot een multifunctioneel park midden in Shenzhen.
Piet Oudolf en LOLA vinden elkaar in deze manier van werken, met de blik naar buiten.
Een manier van werken die ook past bij ons land. Nederland is immers een delta, een ontworpen landschap, waar niet alleen rivieren, maar ook makers en hun ideeën vrij in en uit stromen.
Al geeft Piet in het interview van de Volkskrant ook toe dat hij meestal, thuis in Hummelo, “gewoon lekker in zijn eentje zit te tekenen”.
Die nuchterheid kenmerkt Nederland dan ook wel weer…
Beste mensen,
Piet Oudolf en LOLA laten met hun werk ook zien dat we niet zonder kunst en cultuur kunnen bij het oplossen van de uitdagingen van onze tijd.
Zoals Peter Veenstra, medeoprichter van LOLA, recent in een interview zei:
Niemand wil slechts in de oplossing van een probleem wonen. We hebben omgevingen nodig die inspireren.
Terechte woorden, zo bleek ook het afgelopen jaar, toen we massaal het landschap in trokken, zoekend naar natuur, schoonheid en inspiratie.
Deze tentoonstelling komt daarmee als geroepen. Vanaf nu kunnen we vanuit Schunck onze zoektocht voortzetten. Op zoek naar het avontuur en de wilde natuur… op zoek naar sharawadgi.
Het is mij dan ook een grote eer om de tentoonstelling hierbij officieel voor geopend te verklaren.