Inleidend statement persconferentie na ministerraad 16 oktober 2020
Inleidend statement van viceminister-president De Jonge tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.
Inleidend statement persconferentie na ministerraad 16 oktober 2020
Viceminister-president De Jonge:
Goedemiddag. Zoals u weet is minister-president Rutte vandaag in Brussel voor de Europese Raad en heb ik daarom de ministerraad voorgezeten. En in de ministerraad hebben we uiteraard gesproken over de recente ontwikkelingen rondom de aanpak van het coronavirus. En we zien ook vandaag in de cijfers weinig reden tot optimisme. Het totaal aantal nieuwe besmettingen komt uit op bijna 8000, en dat is weer een toename ten opzichte van gisteren. En er is ook een stijging in het aantal ziekenhuisopnames en het aantal IC-opnames, ruim 1500, van wie ruim 300 op de IC. En hierdoor komt de reguliere zorg verder onder druk te staan, en zullen operaties en behandelingen moeten worden uitgesteld. Daarom hebben wij dinsdag de hamer uit de gereedschapskist moeten halen, in de vorm van een gedeeltelijke lockdown. Het aantal besmettingen moet gewoon omlaag; en dat betekent minder bijeenkomsten, minder reisbewegingen, minder contacten. Zoals de premier en ik dinsdag al hebben gezegd waren dit geen eenvoudige keuzes. Er ligt nu een stevig pakket aan maatregelen, dat verstrekkende gevolgen heeft. Voor horecaondernemers die tijdelijk hun deuren moeten sluiten en voor de detailhandel die met meer beperkingen te maken heeft. En voor ons allemaal: we moeten onze sociale contacten nog verder beperken. En we beseffen dat dit een harde boodschap is. Maar de beste manier om van de maatregelen af te komen is door ons er gewoon aan te houden.
En ik begrijp dat dit soms tot frustratie leidt. En dat er mensen zijn die het er niet mee eens zijn en die dat ook laten horen. En dat kan en dat mag. Vanzelfsprekend. Maar wat nooit mag, is je frustratie botvieren op mensen in de zorg en bij de GGD, op handhavers, op politici en op journalisten. Dat is volstrekt onacceptabel. Het is heel erg dat bijvoorbeeld de NOS zich genoodzaakt voelt om de logo’s van hun auto’s te verwijderen om normaal hun werk te kunnen doen. Het is helaas een tendens waar ook de NCTV in zijn nieuwste rapportage voor waarschuwt. En daarom wil ik hier benadrukken dat juist in tijden als deze niemand gebaat is bij toenemende polarisatie in de samenleving. Gelukkig heeft het overgrote deel van Nederland gewoon begrip voor de maatregelen, hoewel deze ook van hen veel vragen. Uiteindelijk willen we allemaal terug naar hoe het ooit was voor corona, willen we allemaal terug naar een bestaan zonder de huidige beperkingen. En dat moeten wij echt samen doen, ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens.
Hoewel het volgende week herfstreces is, vinden we het noodzakelijk om wel in een ministerraad bijeen te komen. En ook zullen we met de meest betrokken bewindslieden van dag tot dag de actuele situatie bespreken, zoals we dat eigenlijk iedere week doen.