Koning en minister-president bij Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Zijne Majesteit de Koning en minister-president Rutte wonen zaterdagmiddag 15 augustus de nationale herdenking bij van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.
Met de capitulatie van Japan kwam vijfenzeventig jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Daarmee was het gehele Koninkrijk der Nederlanden op 15 augustus 1945 bevrijd. De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks een herdenking voor alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
De Koning legt tijdens de herdenkingsbijeenkomst de eerste krans. De minister-president, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn tevens aanwezig, namens hen worden eveneens kransen gelegd. Minister-president Rutte spreekt de Herdenkingsrede uit. Ter afsluiting van de ceremonie opent Koning Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de Koning en de staatssecretaris vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland.
Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de herdenking in kleine kring plaats. Naast een beperkt aantal hoogwaardigheidsbekleders zullen 75 donateurs van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 uitgenodigd worden die symbool staan voor alle andere mensen die doorgaans bij de herdenking aanwezig zijn. De herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.
Tijdens de herdenking worden de huidige algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.