Persconferentie na ministerraad 11 oktober 2019
Inleidend statement van de persconferentie van vicepremier De Jonge na afloop van de ministerraad van 10 oktober 2019. Onder meer over de veroordeling van het kabinet van het Turkse offensief in Noord-Syrië en de aanpak van de stikstofproblematiek.
Vicepremier De Jonge:
Goedemiddag. Ja, de premier is op reis in Australië en Nieuw-Zeeland, en vandaar dat u mij hier treft om verslag te doen van de Ministerraad. Minister Blok heeft vandaag in de Trêveszaal een toelichting gegeven op de stand van zaken rondom het Turkse offensief in Noord-Syrië. Wij maken ons grote zorgen over de mogelijke humanitaire gevolgen van deze operatie. Die kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en het kan het de strijd tegen ISIS en de stabiliteit in de regio schaden. Minister Blok heeft eerder deze week de Turkse ambassadeur ontboden en het offensief in scherpe bewoordingen veroordeeld. Blok heeft erop aangedrongen om niet op de ingeslagen weg door te gaan en te stoppen met het geweld. Mede op aandringen van Nederland wordt hierover begin volgende week gesproken tijdens de bijeenkomst van de EU-ministers in Brussel en in de NAVO-raad. Minister Blok zal de bijeenkomst van de EU bijwonen. Ook scherpen wij het wapenexportbeleid aan. Zoals minister Kaag gisteren al in de Tweede Kamer zei: we leveren niet, tenzij onomstotelijk kan worden aangetoond dat wapens niet in Syrië worden ingezet. En dat komt erop neer dat we nu alle vergunningen voor wapenexport aanhouden. En in Europa bepleiten dat andere EU-lidstaten dat zullen doen.
Vorige week heeft het kabinet een eerste stap gezet in de aanpak van de stikstofproblematiek. De provincies hebben – na een stop van vier maanden – de vergunningverlening weer opgestart. Daarmee komt de bouw van projecten de komende maanden hopelijk weer op stoom. Dat wil nog niet zeggen dat de problemen hiermee zijn opgelost. Uiteraard niet. Deze eerste stap ging vooral over het scheppen van de voorwaarden om op korte termijn toestemming te verlenen aan projecten en activiteiten die stikstofuitstoot veroorzaken. Het Adviescollege Stikstofproblematiek, onder leiding van Johan Remkes, buigt zich ook over een lange termijnadvies. Maar nogmaals, de aanbevelingen voor de korte termijn liggen er. En die hebben hun uitwerking.
Vandaag hebben we in de MR verder gesproken over de vaccinatie in de kinderopvang. Het kabinet gaat aan de slag met het advies en de aanbevelingen de commissie Vermeij. En dat betekent dat het kabinet inzet op verhoging van de vaccinatiegraad binnen en buiten de kinderopvang met voorlichting en communicatie over het belang van vaccineren van kinderen. En we doen onderzoek naar en treffen voorbereidingen voor vaccinatie als voorwaardelijke toegang tot de kinderopvang. In de huidige situatie, het zogenaamde oranje scenario, is dat naar het oordeel van de commissie Vermeij niet mogelijk. Maar het kabinet wil voorbereid zijn voor het geval we onder de kritische ondergrens, het rode scenario, zakken. Bij de uitwerkingen van de aanbevelingen van de commissie Vermeij zullen nog zorgvuldige afwegingen gemaakt moeten worden. Zo moet bijvoorbeeld nog de grens voor het rode scenario nog worden vastgesteld. Dan tot slot, de Nobelprijs voor de vrede. Vanaf deze plek een felicitatie aan Ethiopische premier Abiy Ahmed. Het Nobelcomité heeft hem vanmorgen de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Een zeer eervolle, maar ook terechte prijs. Hij heeft – in samenspraak met president Isayas Afwerki van Eritrea – een eind gemaakt aan een langdurige oorlog en vijandschap tussen de beide buurlanden. En daarvoor verdient hij alle lof voor. En met deze prijs dus ook een officiële erkenning.