Letterlijke tekst persconferentie na ministerraad 30 augustus 2019
Letterlijke tekst van de persconferentie van minister-president Rutte na afloop van de ministerraad op 30 augustus 2019.
Inleidend statement minister-president Rutte
Zo dadelijk ontvang ik in het Torentje de Canadese gouverneur-generaal Payette. Zij is in Nederland voor de herdenking van de Slag om de Schelde die morgen, zal die herdenking plaatsvinden in Terneuzen. Dit jaar staat in het teken, dit jaar, volgend jaar, van 75 jaar bevrijding waarbij we met elkaar denk ik moeten gedenken dat persoonlijke vrijheden en democratische rechten, dat die geen vanzelfsprekendheid zijn. Dat moeten we koesteren en bewaken en daarom is het goed dat we als samenleving bij dit soort bijzondere gelegenheden uitgebreid stilstaan. Ook de locatie van de informele kabinetssessie – velen van u waren daar - vorige week was gekozen vanwege 75 jaar bevrijding. In dat Hotel Bos en Ven in Oisterwijk verbleef toen het kabinet, eind ’44, na terugkeer uit ballingschap uit Londen. Ze bouwden daarvandaan het landsbestuur weer op. Vandaag, na mijn ontmoeting met de gouverneur-generaal van Canada, heb ik een ontvangst met de Canadese veteraan Don White. Don White en ik kennen elkaar inmiddels, in de afgelopen achttien maanden een paar keer ontmoet: op 5 mei vorig jaar in Leeuwarden en vorig jaar oktober in Canada. Hij kreeg daar bij gelegenheid van een toespraak die ik mocht houden in het Canadese parlement een staande ovatie van het hele Canadese parlement en ik zal hem vanmiddag een tulp overhandigen die naar hem is genoemd. Die mocht ik eerder dit jaar onthullen, heet dat geloof ik, een tulp onthul je dacht ik? Ja, ik dacht dat ik die onthuld heb. In ieder geval, ik was daarbij. Maar nu mag ik hem ook echt aan hém overhandigen en ik vind het een treffend eerbetoon voor een dappere, destijds jonge kerel, inmiddels een stukje ouder, die zijn leven in de waagschaal heeft gesteld voor onze vrijheid hier in Nederland.
Morgen dan de viering in Terneuzen. Het Nederlandse en het Belgische Koningspaar onthalen dan veteranen uit diverse geallieerde landen, landen die ons land hebben helpen bevrijden. De veteranen worden geëerd met saluutschoten vanaf een internationale vloot marineschepen en het aansteken van vuurschalen door de aanwezige regeringsvertegenwoordigers. Ik denk dat dat een heel mooi en fraai, maar ook waardig eerbetoon wordt aan al die veteranen die zich grote opofferingen hebben getroost voor onze vrijheid, maar vooral ook voor al diegenen die daarbij het leven hebben verloren en de gedenking van hen.
Ten slotte, van een hele andere orde, is zojuist bekend geworden dat het Songfestival gaat plaatsvinden in Rotterdam. U wist het al. Dus mijn hartelijk felicitaties aan de Maasstad. Ik denk dat Rotterdam als gateway to Europe natuurlijk bij uitstek geschikt is om dit te gaan doen, een kwart miljard mensen gaan dit meemaken, althans bekijken, ik hoop niet allemaal in Rotterdam maar een kwart miljard mensen gaat dat volgen via de televisie. Ik wil hier wel ook bij opmerken dat ook de andere gegadigde Maastricht uitgebreide Europese credentials heeft, internationaal bekend staat vanwege het Verdrag van Maastricht en ook dat zou natuurlijk een fantastische plek zijn geweest om het Songfestival te organiseren. Maar uiteindelijk in die strijd tussen Maastricht en Rotterdam kon er maar één winnen en dat is Rotterdam geworden en nogmaals: we wensen hen heel veel succes met de organisatie en als Nederland zijn we trots dat het Songfestival hier plaatsvindt volgend jaar.
Proces-Wilders
WESTER (RTL NIEUWS)
Oud-minister Opstelten en ambtenaren hebben steeds verklaard dat zij geen enkele bemoeienis hebben gehad met het proces rondom Geert Wilders, van besprekingen wisten ze niks meer af, hadden ze geen herinneringen aan, hebben ze ook bij het Hof verklaard. Nu blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven via de Wob dat er besprekingen hebben plaatsgevonden op verzoek van minister Opstelten zelf, een aantal keer, dat z’n ambtenaren van de hoed en de rand wisten. Wist u het allemaal?
RUTTE
Kijk, deze zaak is onder de rechter, dus ik ga me daar op geen enkele manier in mengen. Het Openbaar Ministerie heeft een aantal keren benoemd dat zij geheel zelfstandig die vervolgingsbeslissing hebben genomen en daar laat ik het echt bij. Ik kan niets zeggen over een zaak die onder de rechter is. Helemaal niets, dus alle vragen die u gaat stellen, daar kan ik echt niets over zeggen.
WESTER
Maar is het niet bijzonder dat ministers die bij de voorbereiding hun eigen stukken hebben teruggezien, waar eigen aantekeningen op staan, bij het hof verklaren: ik weet er niets meer van, kan me niets herinneren?
RUTTE
Nog even voor de kijkers: we hebben in Nederland een scheiding der machten. Dit is een zaak die Openbaar Ministerie, rechtszaak, die loopt nu. Het is echt heel ongebruikelijk dat dan leden van de Nederlandse regering, van het kabinet, daar uitspraken over doen. Dus ik… ik zie die berichten. Ik zag ze vandaag bij RTL verschijnen. Dat is echt niet iets waar ik commentaar op moet geven. Ik kan alleen verwijzen naar wat het Openbaar Ministerie daar eerder over gezegd heeft.
WESTER
Maar juist omdat er in Nederland een scheiding van machten is, is het des te vreemder.
RUTTE
Omdat er een scheiding der machten is, is het gebruikelijk dat de zittende regering zich nooit uitlaat over lopende rechtsgangen.
WESTER
Heeft u wel het gevoel dat de huidige minister van Justitie, Grapperhaus, volledig en goed wordt geïnformeerd door zijn ambtenaren?
RUTTE
Ik zeg nu vooraf – want u gaat allerlei vragen stellen waarvan ik denk ‘ja, maar die moet ik dan wel beantwoorden, want anders wek ik hier de indruk dat ik Grapperhaus niet steun, of die niet steun of dat vind of zus vind’: ik ga geen enkele vraag beantwoorden, omdat het echt de strakke lijn is van de Nederlandse regering, doen we altijd, dat we in lopende strafzaken onze mond houden.
WESTER
Snapt u wel de verontwaardiging van Geert Wilders?
RUTTE
Ik verwijs naar het vorige antwoord.
Brexit
VAN DEN BERG (REUTERS)
De traditionele Brexitvraag.
RUTTE
Natuurlijk.
VAN DEN BERG
De Britse premier Boris Johnson heeft nu het parlement gedeeltelijk opgeschort. Daar wordt van gezegd: dat is om druk te leggen op de Europese Unie, zodat ze sneller concessies willen doen. U bent een Europese leider van een land dat nogal te lijden kan hebben van de Brexit. Voelt u zich nu extra onder druk gezet?
RUTTE
Er wordt beweerd dat hij dit zou doen om Europese landen extra onder druk te zetten. Ik ga daar allemaal niet op in. Dat is een interne Britse aangelegenheid. Wat zij daar allemaal doen tussen parlement en regering is echt een zaak van de Britten zelf. Dus daar ga ik geen commentaar op geven. Ik heb het al vaker gezegd: het uittreedakkoord wat er ligt en de gevoeligheden daarbinnen – de backstop, vooral die eigenlijk – die zijn er vanwege de Britse wensen a. om uit te treden, maar vervolgens ook allerlei Britse wensen, beperkingen op ‘waar kon je het dan over eens worden?’ En de belangrijkste was natuurlijk dat Noord-Ierland en Groot-Brittannië als één geheel moesten worden beschouwd, niet alleen constitutioneel, staatsrechtelijk, maar ook voor wat betreft het zijn van één gemeenschappelijk grondgebied qua markt en toegang tot de Europese Unie. Daar komt die backstop uit voort. Het is geen straf van Europa. Het is geen pesterij. Het is de logische, onvermijdelijke consequentie van de door de Britten zelf getrokken rode lijnen. Vervolgens is die backstop een probleem geworden in het Britse parlement en uiteindelijk is het dus aan de Britten om zelf dat vierkant weer tot een cirkel te maken of die cirkel tot een vierkant. Daar kunnen wij eigenlijk niet in helpen. Het ligt echt aan hen.
VAN DEN BERG
Dus u wacht nog steeds op een eerste opening van de Britten?
RUTTE
Zij zullen moeten zeggen hoe ze het oplossen en als, ja, ik zie natuurlijk ook wel dat als ze met niets komen, dat je het risico loopt dat er een harde Brexit is eind oktober. Maar dat is dan echt hun keuze. En daar moet Nederland zich op voorbereiden. En mag ik nog een keer ook hier het bedrijfsleven en alle anderen oproepen om daar niet lichtvaardig over te denken. Dat wordt echt nog een hele operatie.
SER-rapport over jongeren
ALONSO (NRC HANDELSBLAD)
Goedemiddag. De SER heeft een rapport geschreven vandaag waarin staat dat Nederlandse jongeren in de verdrukking dreigen te komen. Ik wilde graag weten wat u daarvan vindt en wat u daartegen gaat…
RUTTE
Ik heb het rapport nog niet kunnen zien, dus daar ga ik nog geen commentaar op geven. Ook niet besproken vandaag in de ministerraad. Nee, nog niet. En SER-rapporten wil ik alle eer doen door ze alleen geïnformeerd te becommentariëren.
Designated survivor
VAN DER AA (ALGEMEEN DAGBLAD)
Meneer Rutte, de heer Sneller van D66 verzocht het kabinet ongeveer een jaar geleden of ze wilden kijken naar een designated survivor voor dingen als Prinsjesdag. Het kabinet zei toen: ja, goed idee, gaan we doen. Ik vroeg me eigenlijk af: het is bijna Prinsjesdag, gaat het gebeuren?
RUTTE
We hebben aangekondigd vorig jaar in een Kamerbrief van 5 oktober 2018, en dat was een reactie op het verzoek van de heer Sneller, dat wij zullen voorzien in de niet-volledige aanwezigheid van bewindspersonen op Prinsjesdag. En dat zullen we dus ook doen.
VAN DER AA
Wie wordt het?
RUTTE
Ik denk niet dat de veiligheid wordt bevorderd als ik dat nu ga melden.
VAN DER AA
Maar kan het zowel een minister als een staatssecretaris zijn?
RUTTE
Dan zou ik de brief erbij moeten pakken. Ik denk alleen een minister, maar dat weet ik eigenlijk niet zeker.
SCHROVER
Daar zouden we dus niets over zeggen, geloof ik.
RUTTE
Daar zouden we eigenlijk niets over zeggen. Ik weet het niet. Dus het is vanuit de 16 of de 24. We hebben 16 ministers, 8 staatssecretarissen. Of het nou uit de 16 of uit de 24 komt, zou ik moeten nakijken. Maar één van die 16 dan wel 24 zal er niet zijn.
VAN DER AA
Er stond in die brief ook nog de mogelijkheid om parlementsleden… Is daar ook met het parlement over gesproken? De Eerste Kamer, Tweede Kamer?
RUTTE
Nee, we hebben gezegd dat wij de motie-Sneller uitvoeren. Dat is natuurlijk aan ons. En dat wij respectvol de boemerang ook lieten terugkeren naar het parlement, dat waar het parlement zich zorgen maakte over het vraagstuk van de volledige aanwezigheid van de ministerraad en de gevolgen die het zou kunnen hebben bij een ernstige ontwikkeling, dat ook geldt voor de Kamers. Dat de samenstelling van de commissie van de geloofsbrieven uiteraard samenhangt met de aanwezigheid van een aantal Kamerleden en of die niet allemaal uit één politieke hoek komen. We hebben alleen, gewoon respectvol als guidance teruggemeld aan de Kamer, maar niet verder aan (onverstaanbaar, red.).
VAN DER AA
Dat hoeft niet per se dat zij er dan ook met…
RUTTE
Daar gaan wij niet over. De Kamer…
VAN DER AA
Daar gaat u niet over.
RUTTE
De Kamer is medewetgever en staat op gelijk niveau van de regering als we wetten opstellen, maar als controleur van de regering en staat boven ons in andere zaken. Het is niet gebruikelijk, dit is de controlerende taak van de Tweede Kamer, het past niet degene die gecontroleerd wordt opdrachten te geven aan de controleur. Wij kunnen slechts zeggen dat de vraag die de controleur aan de gecontroleerde had gesteld, die wij respectvol hebben beantwoord door te bewilligen in de door de controleur gevraagde actie van de gecontroleerde, dat wij als gecontroleerde ons konden voorstellen dat ook de controleur daar nog eens een keer zelf naar zou kijken.
VAN DER AA
Dank u wel. Overigens denkt de heer Johnson daar anders over, maar dat terzijde.
RUTTE
De heer Johnson heeft zich nog niet uitgelaten over de motie-Sneller, is mijn indruk.
VAN DER AA
Nee, nee.
VRAAG (ONBEKEND)
Kunt u zeggen hoe dat wordt bepaald, wie er van die 16 of 24 wordt uitgeloot?
RUTTE
Nee, nee. Nee, nee, daar zeggen wij niets over.
VRAAG
Loting of dobbelen of…?
RUTTE
Zeggen wij helemaal niets over. Nee.
Werkdruk Tweede Kamerleden
JOOSTEN (ELSEVIER)
Meneer Rutte, bent u net zo bezorgd als Kamervoorzitter Arib die voor het reces haar zorgen uitsprak over de werkdruk bij Tweede Kamerleden? En één van de gevolgen van die werkdruk is nu bijvoorbeeld het voortijdige vertrek van uw naamgenoot wat betreft achternaam Arno Rutte?
RUTTE
Ik probeer het leven overzichtelijk te houden, ook vanwege de werkdruk. Bij mijzelf. En dat betekent dat ik mij maar niet uitlaat over de werkdruk van Kamerleden en ook respectvol kennis neem van wat de voorzitter daarover gezegd heeft, maar waak om overal ook verstand van te hebben. Zij kan er verstand van hebben, want ze is Kamerlid.
JOOSTEN
Maar u bent wel Kamerlid geweest.
RUTTE
Ik respecteer het zeer dat zij dat doet, maar ik denk dat ik mij moet uiten over de zaken die vanuit mijn ambt hier voort komen en het becommentariëren van de werkdruk van Kamerleden, dat moet ik niet doen. Dus ik neem er respectvol kennis van en de voorzitter is natuurlijk bij uitstek in staat om er ook geïnformeerd iets over te zeggen en dat heeft zij gedaan. U vraagt mij nu commentaar erop. Dat moet ik niet doen.
NIJS (SBS6)
Meneer Rutte.
RUTTE
Mevrouw.
MH17 (1)
NIJS
De nabestaanden van vlucht MH17 hebben een brief gestuurd aan de Maleisische premier. Ze vinden dat hij verdeeldheid zaait. Wat vindt u van de houding van de Maleisische premier?
RUTTE
Die uitspraken hebben ons, heb ik ook eerder gemeld, ook onaangenaam verrast van de Maleisische premier. Die hebben natuurlijk ook vragen opgeroepen. Eerst nu het positieve is dat Maleisië volledig meedoet, onverminderd meedoet met het werk van het Joint Investigation Team. Dat is het gezamenlijke team dat werkt aan de hele afwikkeling van de verschrikkelijke MH17-zaak, samen met andere landen. Dus dat is het goede nieuws. En tegelijkertijd zijn wij natuurlijk ook onaangenaam verrast en heb ik kennisgenomen van de brief van de nabestaanden. Daar ga ik nu verder geen commentaar op geven. Ik snap wat zij daar doen. Het staat hen vrij om natuurlijk hun mening te geven over die uitspraken van de Maleisische premier, maar ik denk dat we ook daar de rollen goed moeten scheiden. Dat is aan hen. Voor de Nederlandse regering geldt dat wij onaangenaam verrast waren. Blij zijn dat Maleisië onverminderd achter het werk staat van het JIT, van dat gezamenlijke onderzoeksteam en dat wij uiteraard – dat heeft Blok ook gedaan eerder, contact heeft gehad eind juni met zijn Maleisische ambtgenoot hierover.
NIJS
Ja, dus het blijft gewoon bij onaangenaam verrast?
RUTTE
Nou dit is een zaak uit juni, het is niet dat er vandaag nieuwe ontwikkelingen zijn.
NIJS
Nee, dat klopt maar ik bedoel die drie…
RUTTE
En zij doen mee, zij doen verder mee – gelukkig, dat is dan het positieve – volledig mee in het werk van het JIT.
Democratiefestival
DE WINTHER (TELEGRAAF)
Meneer Rutte, heeft u nog overwogen om naar het Democratiefestival te gaan? Ik begrijp dat er nog kaarten zijn.
RUTTE
Het was voor mij agenda-technisch niet mogelijk, omdat ik vanavond verwacht word bij het weekend van mijn fractie, ook democratie, gekozenen. Dat is een klein Democratiefestival, zou je kunnen zeggen, in het VVD-fractieweekend. En dan weer naar huis ga, omdat ik morgen dan weer naar Terneuzen ga voor de viering van 75 jaar bevrijding. Dus ik kon er niet naartoe. En anders was ik er misschien heengegaan, dat weet ik niet. Het ging agenda-technisch niet.
DE WINTHER
U heeft andere verplichtingen, zoals misschien veel Nederlanders. De eerste beelden vanuit Nijmegen hebben inmiddels het licht gezien, die laten niet zien dat het er heel druk is. Hoe verklaart u dat?
RUTTE
Ik had begrepen dat de meeste kaarten verkocht waren, eerlijk gezegd, van het Democratiefestival.
DE WINTHER
Ja, aan de ambtenaren van het ministerie die vandaag vrij zijn om ernaartoe te gaan.
RUTTE
Nou zo groot is dat ministerie dacht ik niet. Maar in ieder geval, weet je, we kunnen er lacherig over doen, dat doe ik niet. En waarom doe ik dat niet? Omdat we in de wereld op dit moment zien dat democratie, vrijheid, mensenrechten en onafhankelijke rechters, dat dat niet een gegevenheid, dat dat niet overal zo is. En dan ben ik er trots op in een land te wonen waar dat wel is en dan vind ik ook dat je met elkaar wegen moet zoeken om met een zekere regelmaat daar eens bij stil te staan, dat te vieren. Nou of dit de beste manier is gaan we zien, maar ik vind het een spannend experiment. Laten we kijken wat eruit komt. Ik ben daar absoluut niet negatief over.
DE WINTHER
Er moet dus nog geëvalueerd worden, begrijp ik. Misschien ook of het het waard was om daar zoveel geld aan uit te geven?
RUTTE
Ik weet of specifiek dit geëvalueerd wordt, maar mijn ervaring is in deze functie dat alles wat wij doen in dit land ook geëvalueerd wordt. Dus dat zal hier ook wel gebeuren, maar ik zie hier en daar wat lacherige commentaren, ik ben het er echt niet mee eens. Ik denk dat je met elkaar wegen moet zoeken om stil te staan bij wat we met elkaar hebben, en dit is een vorm om dat te doen. En ik vind dat spannend en laten we kijken wat eruit komt.
DE WINTHER
Zou het niet nuttiger zijn om gewoon met concrete voorstellen te komen om de democratie te vernieuwen? De heer Remkes heeft zo richting het einde van het vorig jaar een hele waslijst aan voorstellen gepresenteerd.
RUTTE
Zeker.
DE WINTHER
Maar grote stappen van het kabinet zijn sindsdien niet meer vernomen.
RUTTE
Jawel, we hebben uitvoerig gereageerd op dat advies en een aantal dingen nemen we ook over.
DE WINTHER
Ja maar er wordt niet zoveel actie ondernomen.
RUTTE
Jawel. We hebben dingen gezegd: daar gaan we nader naar kijken. Dingen die we nu gaan doen. Ook een paar dingen die we niet doen. Dus we hebben daar echt geïnformeerd op gereageerd. Als je een staatscommissie instelt, is het niet zo dat je altijd van a tot z overneemt wat de staatscommissie voorstelt, maar die is zeer richtinggevend geweest voor het denken, vind ik, van dit kabinet op dit onderwerp.
MH17 (2)
SCHRAM (ANP)
Nog heel even terug op het vorige onderwerp. Bent u van plan uw Maleisische collega nog aan te spreken op zijn opmerkingen?
RUTTE
Nou er is dus contact geweest tussen de ministers van Buitenlandse Zaken. Ik zal… Hier moet ik altijd heel precies zijn. Ik zoek altijd naar de beste manier, met het grootste effect, dat is mijn taak vind ik. Dus ik kan meteen de telefoon pakken als mij dat zinvol lijkt. Soms is dat niet zinvol. Dat is een inschatting die ik moet maken: wat is nu het beste? Dus het is nu gebeurd op het niveau van ministers van Buitenlandse Zaken. Wij stellen vast dat het Joint Investigation Team goed functioneert en ik zal mij steeds, met Blok samen natuurlijk, met Stef Blok van Buitenlandse Zaken, beraden: wat zijn andere manieren? Daar kan ook bij horen: rechtstreeks contact van mij met mijn Maleisische collega. Dan zal ik daar zeker niet voor terugschrikken, integendeel. Maar dat moet dan op dat moment weer dienstig zijn. Je moet dan zeker weten dat dat bijdraagt. Ik heb maar één doel. Niet dat ik een tik teruggeef aan een collega die iets zegt wat ik onaangenaam vind, maar dat al mijn handelingen erop gericht zijn maximaal steun te laten blijven wereldwijd voor de aanpak van MH17. Dat is mijn doel.
SCHRAM
En een land waarvan de premier u zo onaangenaam verrast, hoe rijmt u dan het feit dat u dan nog zegt: ja ze werken echt nogal volop mee met het JIT, met die opmerking in het achterhoofd.
RUTTE
Beide is waar. Hij heeft deze uitspraken gedaan en tegelijkertijd is Maleisië volledig lid en zeer bijdragend lid van het Joint Investigation Team. En daar zijn we blij mee. En alles wat ik nu verder doe in deze zaak moet bijdragen om die eenheid met Maleisië en anderen zo maximaal mogelijk te houden en als daarbij past contact met de Maleisische collega, doe ik dat. En dan is het altijd weer aan mij en ja, is uiteindelijk ook een kwestie van smaak en inschatting en timing, waar en wanneer.
NIJS
Nog even hierover, want u zegt: het was een zaak uit juni. Maar die brief is, omdat de druppel was, omdat er twee weken geleden weer daar iets was georganiseerd waarop weer die focus… Dus dat is opnieuw nu, na juni. Dus is dat niet voor u ook opnieuw reden om toch wel te denken: hee, wat zijn jullie daar aan het doen in Maleisië?
RUTTE
Ja maar jongens, even heel scherp hè. Ik heb er geen enkel probleem mee als er ergens in de wereld iets gebeurt wat mij niet bevalt, om dan die collega te bellen. Op dat moment is het mijn baan om ervoor te zorgen dat wat ik dan doe, als actie neem op zo’n voorval, maximaal bijdraagt in dit geval aan de wereldwijde steun voor de hele benadering van MH17, inclusief Maleisië. Ik kan nooit in het openbaar dan delen wat mijn afwegingen zijn om nu wel te bellen of later te bellen of het aan te laten komen op een ontmoeting die we misschien toch al automatisch hebben ergens in de wereld bij bijeenkomsten. En we zien elkaar natuurlijk ook soms bij bijeenkomsten rondom klimaat of waar het ook kan zijn. Dat is mijn werk. Het kan niet zo zijn dat ik meteen denk ‘er gebeurt iets wat me niet bevalt, ik bel’ als ik niet 100 procent zeker weet dat dat bijdraagt aan een goed vervolg op deze zaak. En dat is natuurlijk verschillend. Als het zou gaan om een algemenere zaak, in een bilaterale relatie met een ander land, weegt dat minder zwaar. Dan kun je risico’s nemen. Hier moet ik dat zorgvuldig doen omdat ik niet… Het gaat niet om mijn ego, het gaat niet om het ego van Nederland, het gaat om het belang van de vervolging van de daders van MH17, om die voor het gerecht te krijgen, om die vervolgd te krijgen, voor het gerecht te krijgen en veroordeeld te krijgen. Dat is het enige doel.
BORGMAN (RADIO 1)
Meneer Rutte, nog even voor mijn informatie. De minister van Justitie zei vandaag na de ministerraad: het is eigenlijk heel gebruikelijk dat de minister op de hoogte wordt gehouden van gevoelige zaken die bij het OM liggen. Geldt dat voor de premier ook eigenlijk? Wordt die ook op de hoogte gehouden van…?
RUTTE
Nee.
BORGMAN
Oh nee?
RUTTE
Nee, nee. Maar ik ga daar verder echt… Nee, het antwoord is nee op die vraag, die kan ik beantwoorden. Ik word niet op de hoogte gehouden van OM-zaken. Maar ik ga verder er niets over zeggen. Want u stelt de vraag in de context hè, van uw collega die die vraag net stelde, dus. En ik ga niks zeggen over een lopende rechtszaak.
BORGMAN
Maar even voor mijn goede begrip, dat ik u goed begrijp. U zegt dus: het is niet gebruikelijk dat de minister-president van gevoelige zaken op de hoogte wordt gehouden terwijl de minister van Justitie dat wel wordt?
RUTTE
Ja, dan zou ik voor u moeten nakijken of ik daar in het verleden ervaring mee heb, maar dat staat mij in ieder geval niet bij, laat ik het zo zeggen.
BORGMAN
Ik zou me kunnen voorstellen dat u dat in aangelegen gevallen zou hebben onthouden.
RUTTE
Ja jongens, ik doe deze baan nu bijna negen jaar dus dat zou ik dan spontaan moeten oproepen. Het zegt mij zo gauw niks, nee.
Bezoek Ursula von der Leyen
VAN LEEUWEN (BNR)
U krijgt deze week of komende week bezoek van mevrouw Ursula von der Leyen.
RUTTE
Ja.
VAN LEEUWEN
Op het Catshuis. Wij mogen daar niet echt bij zijn of we mogen geen vragen stellen, geloof ik. Dus bij dezen: wat is het doel van het bezoek?
RUTTE
Wat denkt u? Zij is de inkomend Commissievoorzitter, dus wij gaan praten over ja, de samenwerking, de band die er is. We kennen elkaar goed via de Bilderbergconferenties waar we allebei geweest zijn en andere internationale ontmoetingen. Maar ze krijgt natuurlijk een nieuwe functie, ze wordt voorzitter van de Europese Commissie dus het is buitengewoon zinvol om eens even wat langer te praten over het Commissieprogramma voor de komende vijf jaar, de samenwerking en uiteraard ook de grote dossiers die er spelen op dit moment in Europa. Zoals migratie en uiteraard klimaat.
VAN LEEUWEN
Ja, en iets concreter, we horen van Von der Leyen dat zij toch wel is voor wat meer flexibiliteit, groei stimuleren in de Europese Unie. Wat gaat u haar vertellen? Hoe staat u daar tegenover, het flexibel omgaan met de regels?
RUTTE
Ja maar ik ga nu niet alles wat Von der Leyen gezegd heeft becommentariëren, dat werkt ook niet in het opbouwen van een relatie. U kent de Nederlandse standpunten over tal van onderwerpen en wij gaan een eerste gesprek hebben om te kijken hoe we gaan samenwerken in de komende tijd. We hebben al een aantal keren, flink aantal keren telefonisch contact gehad dus daar zie ik zeer naar uit. Maar het is niet zo dat ik, ja ik kan nu niet met u gaan delen in detail hoe we dat gaan aanpakken en dat zal ook echt een gesprek zijn. Ik ga daar niet een boodschappenlijstje afwerken.
VAN LEEUWEN
Ja, maar ik kan me voorstellen dat u zich zorgen maakt over het Stabiliteitspact en dat we dat moeten handhaven zoals het is.
RUTTE
Ja, u stelt die vraag vanwege de Financial Times deze week. Naar ik heb begrepen was dat geen concreet plan, is het ook vervolgens vanuit de Commissie ontkend dat daar plannen voor zijn dat pact aan te passen. Dus dan hoef ik het daar met haar niet over te hebben.
VAN LEEUWEN
En gaat u het hebben over de positie van meneer Timmermans? Ik begrijp dat hij ook iets met klimaat gaat doen in de Commissie?
RUTTE
Nogmaals, de president van de Commissie beslist uiteindelijk over de toewijzing van de portefeuilles en in de aanloop daarnaartoe kan ik niet zeggen wat ik dan weer zou weten van de stand van zaken.
VAN LEEUWEN
Oké. En waarom mogen we geen vragen stellen na afloop bij de bijeenkomst?
SCHROVER
Dat is op haar verzoek. Omdat ze aankomend voorzitter is en nog geen voorzitter.
RUTTE
Oh kijk, dat, nou precies. Vind ik een sterk verhaal, ja. Ze is natuurlijk nog geen voorzitter.
SCHROVER
Op haar verzoek. Gaat ze overal al persconferenties geven terwijl ze nog niet met het Parlement spreekt?
VAN LEEUWEN
Het is een informeel gesprek, of zoiets?
RUTTE
Het is sowieso een informeel gesprek. Zij moet nog…
SCHROVER
Een consultatie van de aankomend voorzitter.
VAN LEEUWEN
Ja oké, nou succes.