Persconferentie na ministerraad 18 april 2019
Minister-president Rutte:
Een paar dingen ter inleiding. In de eerste plaats natuurlijk mooie werkgelegenheidscijfers vanochtend, je ziet dat we wat betreft de werkloosheid nu langzamerhand ook weer iets beter ervoor staan dan toen de cijfers begonnen te verslechteren aan het einde van het vorige decennium. En dat is goed nieuws, dat betekent dat iedere maand nog steeds meer mensen uit een uitkering aan de slag komen of uit een situatie van niet werken, misschien ook zonder uitkering, aan de slag komen. En dat zijn nog altijd de beste verbeteringen die mensen kunnen doormaken, zowel natuurlijk in financiële zin als ook wat het betekent, weten we ook allemaal zelf, als we aan het werk zijn: wat je ontdekt in je eigen talenten, je sociale contacten opdoet en weer verder komt in deze samenleving. Dus ik blijf altijd heel vrolijk als ik zie dat de werkgelegenheid nog steeds verder de goede kant opgaat, zoals het ook heel zorgelijk was een aantal jaren geleden, dat de werkloosheid zo opliep.
Nou, we zijn natuurlijk hard aan het werk, zoals u weet en dat gaat nog wel even duren, op het terrein van klimaat. Daar heb ik nu verder geen nieuwe berichten over. Ook op het terrein van pensioenen ziet u zichtbaar in de Kamer het nodige contact. Ook daar nu verder geen nadere berichten over, dat zijn van die broedende kippen en zeker ook in de Paastijd zijn we extra voorzichtig om die te storen. Maar niettemin is het wel goed dat dat speelt en dat we proberen daar verder te komen.
Dan was natuurlijk deze week ook de week van de ramp met die prachtige kathedraal in Parijs, misschien wel een van de meest iconische gebouwen van Europa, de Notre-Dame. Ik heb het ook tegen u eerder gezegd en velen hebben dat ook met elkaar besproken: ik denk dat iedereen enorm geraakt was maandag toen dat gebeurde, die brand. En we leven dus ook intens mee. Die kathedraal staat niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst, het is een van de meest inderdaad iconische, een van de meest bezochte gebouwen in de wereld en dit raakt niet alleen Frankrijk, dit raakt natuurlijk alle katholieken in de wereld maar dit raakt eigenlijk dit hele werelddeel en ook mensen buiten Europa. En ik heb de Franse president direct alle steun en sterkte toegewenst, alle steun toegezegd. Dat zal niet zozeer financieel hoeven, want ik heb de indruk dat daar wel heel veel is opgehaald. Maar Nederland, maar als dat nodig zou zijn, beschikt over gespecialiseerd vakmanschap in dit soort situaties en Ingrid van Engelshoven, de minister, heeft die expertise ook aangeboden: de expertise van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Nou, allemaal nog te vroeg om te bezien of dat nodig is, hoe dat gaat lopen, maar we stand ready als dat nodig is, in goed Frans.
Dan natuurlijk morgen de Matthäus Passion, dus dan zult u weer diversen van ons op pad zien. Ik maakte tot nu toe, altererend bezocht ik Leiden en Naarden. Inmiddels bezoek ik nu Delft, Leiden en Naarden. Dus dit jaar Delft, volgend jaar Leiden en het jaar daarop Naarden. En waarom Delft daar nu bij is gekomen? Dat is een enorm ingewikkeld verhaal, maar dat moet u maar gaan uitzoeken, maar ik zie er wel erg naar uit om in die prachtige kerk in Delft morgen te genieten van deze prachtige muziek. En ik hoop dat u ook prachtige Paasdagen hebt en het weer gaat in ieder geval meewerken, dat is goed nieuws.