Toespraak van Minister Bruins tijdens de Health Business Week in Rotterdam

Toespraak van Minister Bruins (VWS) tijdens de Health Business Week in Rotterdam op 12 februari 2019.

Beste mensen,

Goed om hier te zijn.
Hoe vinden jullie het in Blue City?

Ik vind dit een bijzondere plek: ooit was dit een energieverslindend, waterverslindend pretpark. En nu een broedplaats van bedrijven die zich inzetten voor een duurzame economie.
En daarom leek het mij passend om vandaag mijn meest duurzame pak uit de kast te halen.
De stof werd gemaakt door de Indiase startup Khaloom. Geweven met garen dat gesponnen is uit textielafval, van een Rotterdamse bedrijf: Upset Textiles. Ze zitten een kilometer hier vandaan in de Pannenkoekstraat. En het Amsterdamse bedrijf Suit Supply verzorgde het design.
Als ik het goed begrijp kan ik er hier in Blue City binnenkort ook nog een paar schoenen bij bestellen, gemaakt van mangoschillen. Ik houd me aanbevolen!

Deze plek, maar ook dit pak laten zien dat er uit de gezonde mix van milieubewustzijn, innovatie en samenwerking iets moois kan ontstaan. En symboliseert daarmee de kracht van een duurzame aanpak, zoals we die ook in de gezondheidszorg nastreven.

Jullie toekomstige vakgebied!

Duurzaamheid is in de zorg een belangrijke thema aan het worden, en dat is maar goed ook!
De wereldbank gaf in 2017 aan dat de gezondheidszorg wereldwijd bijdraagt aan 5% van de CO2-uitstoot.

De gezondheidszorg draagt dus fors bij aan milieuvervuiling. En milieuvervuiling is een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte – ook in Nederland.
Dus de zorg, die zoveel levens redt, draagt paradoxaal genoeg ook bij aan de oorzaken van ziekte en sterfte.

Maar ik denk bij duurzaamheid aan meer. Toekomstbestendige zorg betekent voor mij ook dat de zorg duurzaam betaalbaar is. Nou vermoed ik dat jullie weten hoeveel geld er in de zorg omgaat in Nederland. Een gemiddelde volwassen Nederlander betaalt nu via premies en belastingen al € 5.490,- per jaar aan onze gezamenlijke zorg.
Dat bedrag zal niet omlaag gaan, beste mensen. Het kruipt de komende jaren alleen maar verder omhoog.

En dat is uiteindelijk niet houdbaar, niet duurzaam.

Ik denk ook aan duurzame inzetbaarheid van mensen.
Want het tekort op de arbeidsmarkt wordt een van de grote issues van de toekomst. Als er niets gebeurt, dan is er over vier jaar een tekort van 125.000 mensen in de zorg. In de verdere toekomst  - met meer ouderen en minder jongeren – zal het nog nijpender zijn.

En dat is uiteindelijk niet houdbaar.

Jullie hebben dus best een hoop op je bord liggen! Dit zijn de grote issues in de zorg van morgen.

Niet heel bemoedigend?

Nou, er is gelukkig ook goed nieuws!

Want ik heb gemerkt dat de écht goede ideeën in de zorg, de échte innovaties, altijd meerdere problemen tegelijk tackelen.
En daarmee een kentering teweeg kunnen brengen. De kentering die we zo nodig hebben.

Denk aan beeldbellen, aan apps waarmee je lichaamsfuncties kunt monitoren, aan digitale consulten

Daar zie ik een dubbelslag of zelfs een drieslag: als patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen, scheelt dat CO2 uitstoot en gebruik van een energieverslindend gebouw. Scheelt dat inzet van personeel, want de patiënt doet meer zelf en roept pas hulp in als het echt nodig is. Scheelt dat in de kosten, want ziekenhuiszorg is dure zorg. 27 miljard euro ging er in 2016 naar de ziekenhuizen. Ter vergelijking: de huisartsenzorg in Nederland kostte in dat jaar 3 miljard euro.

En bovendien draagt goed gebruik van e-health bij aan de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven. Het verlaagt de administratielast en zorgt voor meer werkplezier.

Denk bijvoorbeeld aan een slimme bril met camera die de thuiszorgmedewerk(st)er op heeft bij het verzorgen van een wond. De specialist of specialistisch verpleegkundige kijkt vanuit het ziekenhuis over zijn of haar schouder mee, kan aanwijzigingen geven en vragen beantwoorden.
Dat betekent minder verplaatsingen, minder kosten en betere zorg!

Er liggen dus fantastische kansen. Kansen die we niet mogen laten lopen. Kansen die we moeten pakken.

En daarom wil ik vandaag een vraag bij jullie neerleggen. Iets om de komende dagen over na te denken:

Hoe kunnen we samen zorgen dat geweldige innovaties, innovaties die de zorg op alle fronten duurzamer maken – in termen van vervuiling, in termen van kosten en in termen van personeel - hoe kunnen we zorgen dat die zich verspreiden en overal worden toegepast?

Want te vaak zie ik nog dat mooie projecten blijven steken in één ziekenhuis, in één regio, in één proefproject, afhankelijk van subsidie.

We zien in evaluaties dat de inzet op duurzame zorg nog teveel rust op de schouders van gedreven projectleiders. Het wordt nog te weinig gedragen door de hele organisatie én door het bestuur - dat beslist over waar de prioriteiten liggen en waar het geld naartoe gaat.

Bovendien ligt het gevaar van versnippering op de loer. Duurzaamheid is een begrip waar je alle kanten mee op kunt, en dat genereert veel creativiteit. Maar het vraagt ook om keuzes maken. Je kunt niet álles doen. En het is niet vrijblijvend.

Voor jullie staat deze Health Business Week in het teken van de toekomstbestendige zorg. Jullie zullen veel mensen zien en spreken, nieuwe ideeën opdoen, geïnspireerd raken.

En dat is goed, want we hebben alle denkkracht en creativiteit nodig die we in huis hebben.

Daarom: als je aan het einde van deze Health Business Week een goed idee hebt, in je eentje of met elkaar, hoe we de goede voorbeelden snel kunnen verspreiden, neem een filmpje op, gewoon met je telefoon, waarin je dat goede idee deelt met mij. Kun je gewoon mailen naar ministerbruins@minvws.nl.

De mensen met de beste ideeën, nodig ik uit op mijn werkkamer in Den Haag.

Voor nu, nog heel veel plezier hier in Rotjeknor!