Clean Energy Ministerial ondersteunt Nederlandse klimaatagenda
Nederland is vandaag toegetreden tot de Clean Energy Ministerial (CEM). Dit is een samenwerkingsverband van landen wereldwijd die inzetten op duurzame energietechnologieën om klimaatverandering tegen te gaan. Nederland wisselt kennis en ervaring uit met de deelnemende landen, wat bijdraagt aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen van het kabinet. Daarnaast biedt de CEM een platform voor de kabinetsambitie om het Europese klimaatdoel voor 2030 te verhogen.
,,De Overeenkomst van Parijs stelt ons voor een enorme opgave. Om de doelstelling binnen handbereik te houden, zal de Europese Unie verder moeten gaan dan de huidige afspraak van 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030,’’ aldus minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. ,,Nederland werkt samen met andere Noordwest-Europese landen aan een kopgroep die zich sterk maakt voor verhoging van dit klimaatdoel. De Clean Energy Ministerial is een plek waar Europese landen met een ambitieuze klimaatagenda elkaar ontmoeten. Door samen te werken bereiken we meer en zorgen we bovendien voor een gelijk speelveld. Het internationale karakter vande Clean Energy Ministerial biedt daarnaast ook kansen voor de Nederlandse export.’’
Nederland zal dit jaar deelnemen aan een CEM-initiatief dat investeringen en financiering door de private sector van duurzame energietechnologieën bevordert, onder meer door de ontwikkeling van beleid en regulering. Daarnaast kijkt Nederland naar deelname aan een project voor afvang, gebruik en opslag van CO2. Het doel is om samen met de financiële sector investeringen in deze technologie, bekend als CCUS, te bevorderen. Deze technologie ligt ook op tafel in de gesprekken over het Klimaatakkoord.
De CEM is in 2009 opgericht op initiatief van de Verenigde Staten. Het samenwerkingsverband bestaat nu uit 25 landen, waaronder China, India, Rusland, Duitsland, Frankrijk en ook de Europese Commissie. Samen zijn deze landen goed voor 90 procent van de wereldwijde investeringen in duurzame energie. Via de CEM werken zij, samen met private partijen, aan een brede inzet van schone energietechnologieën.