Persconferentie na ministerraad 16 februari 2018
Minister-president Rutte gaat in op het overlijden van Ruud Lubbers, aftreden van Halbe Zijlstra, de nieuwe cijfers over de Nederlandse economie en de afgesloten bestuursakkoorden.
Goedemiddag. We hebben vanochtend in de ministerraad natuurlijk teruggekeken op een bewogen week. We hebben stilgestaan bij het verdrietige nieuws van het overlijden van Ruud Lubbers. Minister van Staat. De langstzittende premier van Nederland, ruim twaalf jaar. Een staatsman van groot statuur. Iemand die Nederland in de jaren tachtig door de crisis heeft geleid en vervolgens ook Nederland met grote flair internationaal op de kaart heeft gezet. Er komt een vlaginstructie en volgende week dinsdag zal ik de uitvaart bijwonen.
Natuurlijk ook teruggekeken op het aftreden van Halbe Zijlstra. Dat heeft ons ook als club, als team, als ministerraad niet onberoerd gelaten. Onze collega. En de lege stoel in de Trêveszaal maakte dat gevoel opnieuw tastbaar.
Dan hebben we natuurlijk ook gesproken over het economisch beeld. Het CBS heeft deze week nieuwe cijfers over de Nederlandse economie gepubliceerd en uit die cijfers blijkt dat we de wind in de zeilen hebben. Onze economie groeit nu al vijftien kwartalen op rij met 3,1 procent. Er is nu sprake van de hoogste economische groei in tien jaar. En als je dat corrigeert voor de verminderde opbrengsten van het gas, het Gronings gas, ligt die groei zelfs nog een stuk hoger. Bovendien zie je dat die groei breed gedragen is. Meer investeringen, meer export en meer consumptie dan in de afgelopen jaren. Stapje voor stapje beginnen mensen dat nu ook te merken. Nog niet voldoende, maar ze beginnen dat nu ook te merken. Bijvoorbeeld omdat steeds meer mensen nu een baan vinden, en dat is natuurlijk een direct effect van de aantrekkende economie. Het aantal werklozen ligt inmiddels ruim onder de 400.000 en ook begint de arbeidsmarkt inmiddels, en dat is op zich ook weer een punt waar we naar moeten kijken, begint tekenen van verkrapping te vertonen. En dat leidt er op zich weer, dat is weer goed, toe dat meer vaste contracten ontstaan en waarschijnlijk zullen ook de lonen de komende tijd verder gaan stijgen, mag je aannemen. Maar tegelijkertijd ontstaat er ruimte voor investeringen, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs, en uiteraard de lastenverlichting die is voorzien in het regeerakkoord vanaf 2019.
Dan, omdat u er in de media totaal geen aandacht aan hebt besteed, ga ik nog iets zeggen over het belang van de bestuursakkoorden die wij gesloten hebben. Wij hebben namelijk bestuursakkoorden gesloten. We hebben natuurlijk in het regeerakkoord een hele hoop hervormingen en ambities staan en het is ons voornemen om die ook dit jaar allemaal in de steigers te zetten. Dat zal vaak ook zijn door middel van wetgevingstrajecten, maar het is daarbij van belang dat we zoveel mogelijk ook met maatschappelijke organisaties proberen om tot draagvlak te komen. En in de afgelopen tien dagen zijn drie verschillende akkoorden afgesloten. Met de PO-raad, daar heeft u over bericht, dus daar kan ik kort over zijn. Goed nieuws: er is een akkoord bereikt over het verminderen van de werkdruk in het primair onderwijs. Met het beroepsonderwijs, daar is ook over bericht. Houd ik het kort over. Er zijn afspraken gemaakt over het verder ontwikkelen van het mbo als beroepsonderwijs voor iedereen. Maar dan: het komend half uur zal ik met u spreken over de afgesloten akkoorden met VNG, IPO en de Unie van Waterschappen. En ik wil dat in vier hoofdstukken behandelen. Nee, sorry, ik zal geen grapje… Ik zal het grapje niet verder uitwerken. U kunt dat allemaal vinden op de websites. Maar het is wel van belang, want het gaat hier niet alleen dat er rust is tussen de verschillende niveaus in de overheid - dus tussen de Rijksoverheid en de medeoverheden van gemeenten, provincies en waterschappen - maar dat we daardoor ook allerlei maatschappelijke problemen die we gezamenlijk moeten aanpakken ook vanuit die gezamenlijkheid kunnen benaderen. Als het gaat om het bouwen van genoeg huizen. Waar het betreft de grote vraagstukken die er liggen op het terrein van de klimaatverandering. Alles wat te maken heeft met mensen langer laten thuis wonen. Ervoor zorgen dat de combinatie van thuis wonen en verpleeghuiszorg goed georganiseerd wordt. De aanpak van eenzaamheid. Zeg maar vier thema's uit een hele reeks van onderwerpen. Klimaatadaptatie - nou, ik kan zo doorgaan. Uiteraard mobiliteit. Duurzame economische groei. Alles zaken op het gebied van het sociaal domein, zoals de aanpak van bijvoorbeeld bestrijding van schulden. De schuldenproblematiek. Die zijn in deze akkoorden voorzien, of in deze bestuurlijke afspraken voorzien. Gaan we ook verder uitwerken. Het gaat om veel geld en ik zal, om u niet verder te treiteren, het daar dan bij laten.
Dan: voor volgende week staat mijn agenda in het teken van de komende informele Europese Raad van volgende week vrijdag. In de aanloop daarnaartoe heb ik ontmoetingen in Berlijn en in Londen. Vrijdag, voor die Europese Raad, dan is er ook nog een bijeenkomst van de Europese Commissie met een delegatie van de vijf grote landen uit de Sahelregio waar Nederland natuurlijk nauw bij betrokken is. Daar zal ik bij zijn. En omdat volgende week dus voor mij een Brusseldag is, zal Hugo de Jonge hier volgende week u te woord staan.